Yaklaşık olarak son 3 sene içerisinde konut fiyatları yukarı doğru bir ivme kazandı. Bu kapsamda konut yatırımı yapan ve yapmak isteyen kişiler tarafından önümüzdeki süreçte nasıl adımlar atılması gerektiği hakkında merak edilenler araştırılmaya başlandı. Bir taraftan da yükselen kiraların ardından konut fiyatlarındaki son durum en çok merak edilenler arasına girdi.
KONUT FİYATLARINDAKİ SON DURUM!
Son yıllarda dalgalı olarak seyreden konut sektöründe yaşanabilecek hareketlilik Merkez Bankası faiz indiriminin ardından bir durgunluk yaşıyor. Konut sektöründe yaşanan faiz artırımları nedeniyle konut almanın yeniden zorlaşabileceği konuşuluyor.
Diğer yandan konutlara gelen arz, kira fiyatlarını da etkiliyor. Hem piyasa olan rekabet hem de fiyatlarda yaşanan dalgalanmalar kira fiyatlarının da yükselmesine neden oldu. Durum bu şekilde olunca da güncel olarak konut almanın mantıklı olup olmadığı ev sahibi olmak isteyenler tarafından merakla araştırılmaya başlandı.
KONUT ALMAK KARLI BİR YATIRIM MI?
NTV'ye konuşan AS Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Sert, piyasalar hakkında değerlendirme yaparak konut almanın karlı bir yatırım olup olmadığı hakkında bilgiler verdi.
"ŞU ANDA KONUT BEDAVA"
Konut piyasasında yaşanan fiyat dalgalanmalarının ardından şu an konut almak isteyen kişiler için uygun olduğunu ifade eden Sert, "Bugün 7 milyon liraya alınan bir konut, yıl sonunda yüzde 40 enflasyon varsayımıyla 10 milyon TL’ye yaklaşan bir değere ulaşır. Bu da neredeyse en az 3 milyon TL’lik bir sermaye kazancı demek. Vadeli mevduat kısa vadede yüksek gibi görünse de, konut hem değer artışıyla hem de enflasyona karşı koruma gücüyle öne çıkıyor. Şu anda konut, deyim yerindeyse bedava. Faizlerin kademeli olarak gerilemesiyle birlikte bu avantaj daha da belirginleşecek ve konut, 2025 boyunca yatırımcılar için güçlü bir enstrüman olmaya devam edecek." dedi.
KİRALARDA SINIRLI YÜKSELİŞ BEKLENTİSİ
Bununla birlikte 2025 yılı için kira fiyatları konusunda değerlendirme yapan Haluk Sert şu ifadelere yer verdi;
"Kiralarda son yıllarda yaşanan sert artışlar, özellikle büyükşehirlerde yaşam maliyetini ciddi şekilde artırdı. 2025’e girerken kira artış hızında bir yavaşlama gözlense de arz-talep dengesizliği hâlâ çözülmüş değil. Barınma ihtiyacı, göç hareketleri ve konut üretimindeki yavaşlama gibi etkenler kiraları yukarıda tutmaya devam ediyor. Dolayısıyla kısa vadede anlamlı bir düşüş beklenmese de artış hızının 2024'e göre daha sınırlı kalması muhtemel."