1 Temmuz’dan sonra kira sözleşmeleri geçerliliğini koruyacak

Kiracı ve ev sahiplerinin gözü kulağı hükümet tarafından gelecek açıklamalara çevrilmiş durumda. Çünkü 1 Temmuz tarihinden itibaren kiralarda yüzde 25 zam sınırı kaldırılacak. Peki, yüzde 25 zam sınırı kalkarsa ne olacak?
1 Temmuz’dan sonra kira sözleşmeleri geçerliliğini koruyacak

Temmuz’dan itibaren 2 yıldır uygulanan kira zam sınırı kaldırılıyor. Bunun üzerine kiracılar ve ev sahipleri piyasada neler olabileceğini merak ediyor. Kiracılar ev fiyatlarının artış gösterebileceğinden korkarken, konuya ilişkin Avukat Ali Onar tarafından açıklama geldi.

KİRA SÖZLEŞMESİNDE YOKSA..

Onar, yaptığı açıklamasında kiracıların paniklememesi gerektiğini ve ev sahiplerinin keyfi olarak kira artışı yapamayacaklarını ifade etti. Ev sahiplerinin kafalarına göre zam yapamayacağını belirten Onar, “Temmuz ayında kira sözleşmesi sona eren bir kiracı için bakılacak ilk kriter, eğer kira sözleşmesinde bir hüküm yok ise 12 aylık enflasyon ortalaması alınacak. Takriben yüzde 70.9 gibi bir rakam olması öngörülüyor. Bunu aşması mümkün olmayacak" dedi.

BELİRLESELER BİLE GEÇERLİ OLMAZ

Temmuz ayında 12 aylık enflasyonun ortalaması yüzde 79 olursa bu durumda kira tavan miktarının bu oranda artabileceğini ifade eden uzman isim açıklamasında, “Taraflar kendi aralarında kira artış yüzdesi belirlemiş olsalar dahi bu sözleşme geçerli olmaz" dedi.

Uzman isim, açıklamasında ev sahiplerinin yüzde 25 kira zam sınırının kaldırılması halinde keyfi artış yapamayacaklarının altını çizerken yüzde 100 ya da yüzde 200 gibi fahiş fiyat artışlarının mümkün olmadığını belirtti. Diğer yandan taraflar arasında yapılan kira sözleşmelerinde böyle bir hüküm olması halinde bile durumun geçerli olmayacağını söyleyerek kiracıları bir nebze de olsa rahatlattı.

KONUT PİYASASI ZOR BİR DÖNEMDEN GEÇİYOR

Bakan Şimşek, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamasında yüzde 25 kira zam sınırı için yeni bir düzenleme yapılmayacağını ve uygulamanın da devam etmeyeceğini belirtti. Konut piyasasının yeniden belirlenmesi gerektiğini de dönemsel olarak sürecin zor olduğunun da altını çizdi.