Apartmanlarda hepimiz yapıyoruz ama artık yasak! Yargıtay karar verdi, mahkemelik olabilirsiniz!

Apartmanlarda sık sık komşular arasında sorun olan kapı önlerine ayakkabılık koyma hakkında Yargıtay son sözünü söyledi. Artık kat malikleri kapı önlerine ayakkabılık koyamayacaklar. İşte Yargıtay tarafından alınan o kadar ve bundan sonra olacaklar...
Apartmanlarda hepimiz yapıyoruz ama artık yasak! Yargıtay karar verdi, mahkemelik olabilirsiniz!

Apartmanlarda veya sitelerde ortak yaşamın dizayn edilmesi kanunlar çerçevesinde mümkün oluyor. Kat Mülkiyeti Kanunu’nun direkt olarak çözüm üretemediği konularda ise özel olaylarla Yargıtay kararları belirleyici oluyor. Yine benzer bir konuda Yargıtay tarafından emsal bir karar verildi.

Kapı önlerine ayakkabılık bırakmak zaman zaman komşular arasında tartışmalara neden olabiliyor. Esasında yönetim planında buna dair bir karar alınabilir ama bu şekilde kararlar genellikle alınamayabiliyor.

APARTMAN ÖNÜNE AYAKKABILIK KOYMAK KOMŞULAR ARASINDA SORUN OLUYOR

Daire kapısı önüne kat malikleri ile kiracılar ayakkabı veya herhangi bir eşya koymaları nedeniyle komşularıyla mahkemelik olabiliyorlar. Kat malikleri buna dair Kat Malikleri Genel Kurulu’nda ortak bir karar alarak yasaklayabilirler. Bu karar yönetim planına işlendikten sonra artık o apartmanda veya sitede daire kapısının önüne ayakkabılık veya benzer bir eşya bırakmak yasaklanmış oluyor. Kanunen bu eylem yasaklı hale geliyor.

YÖNETİCİ KAPI ÖNÜNE AYAKKABILIK KOYAN KİRACIYI MAHKEMEYE VERDİ

Kat malikleri veya kiracıların kapı önüne ayakkabısını koyan komşu hakkında diğer komşular mahkeme yolunu açabiliyorlar. Sulh Hukuk Mahkemesi’nde dava açan komşular müdahalenin önlenmesini talep ediyorlar. Benzer bir olayda bir apartman yöneticisi, kiracı olarak apartmanda yaşayan bir komşusu hakkında merdiven boşluğuna ayakkabılık koymasından dolayı dava açtı.

Mahkemede komşusu hakkında şikayetçi olan apartman yöneticisi kiracının merdiven boşluğuna koyduğu ayakkabılık ile binanın ana yapısının teras betonuna diktiği çanak antenin kaldırılmasını talep etti. Ayrıca yönetici bağımsız bölümdeki balkon tamiratının yaptırılmasını ve komşunun bodrum katta bulunan sığınağa koyduğu odun, kömür ile yanıcı maddelerin oradan kaldırılmasını istedi.

YEREL MAHKEME KARARINI AÇIKLADI!

Yerel mahkemede dava görülürken mahkeme heyeti davanın kısmen kabulüne karar verdi. Mahkeme aldığı karar ile merdiven boşluğuna konulan ayakkabılığın kaldırılmasına, bodrum katta bulunan sığınağa konulan odun, kömür ve yanıcı maddenin kaldırılmasına, ana yapının teras betonuna takılan çanak antenin de oradan sökülmesine hükmetti.

YARGITAY SON SÖZÜNÜ SÖYLEDİ!

Davalı olan ve mahkemede aleyhine kararlar çıkan kiracı davayı temyiz ederek dosyanın Yargıtay önüne gitmesini sağladı. Yargıtay da konuya dair tüm apartmanları ve siteleri etkileyecek emsal bir karara imza attı. Buna göre Yargıtay yerel mahkemenin verdiği kararları onadı. Buna göre apartmanlarda kapı önlerine ayakkabılık koymak yasaklanmış oldu. Emsal olan bu karar tüm apartmanlar ve siteler için bağlayıcı olacak.