Deprem Profesörü yürekleri ağızlara getirdi! Domino etkisi başladı o iller için süre kısaldı çok yıkıcı olacak
Deprem Profesörü yürekleri ağızlara getirdi! Domino etkisi başladı o iller için süre kısaldı çok yıkıcı olacak - Tarihinin en büyük depremini yaşayan Türkiye asrın felaketi olarak anılan deprem nedeni ile 42 binden fazla canını enkaz altında yitirmişti.
6 Şubat 2023 Pazartesi günü biri sabah diğeri ise öğlen saatlerinde olmak üzere 7.7 ve 7.6 şiddetindeki iki büyük depremle sarsılan Türkiye'nin 11 ili depremden etkilenmişti. Deprem nedeni ile merkez üssü olan Kahramanmaraş'ın yanı sıra Gaziantep, Hatay, Adıyaman ve Malatya'da adeta taş taş üzerinde kalmazken, Elazığ, Diyarbakır, Şanlıurfa, Kilis ve Osmaniye illerinde de yıkılan çok sayıda bina ve can kayıpları yaşanmıştı.
KAHRAMANMARAŞ DEPREMİ FAY HATLARINI NASIL ETKİLEDİ, YENİ DEPREMLER OLUR MU, BİR SONRAKİ BÜYÜK DEPREM NEREDE OLACAK?
Yaşanan depremler büyük panik ve endişeye neden olurken depremden etkilenen 11 ilin yanı sıra her an büyük bir depremin vurmasının beklendiği Adana, Bingöl, İstanbul ve İzmir gibi illerde de yaşanan korku katlandı. Depremin yarattığı felaketin boyutlarının ardından milyonlarca vatandaşın gözüne uyku girmezken bir korkutucu açıklamada Gazi Üniversitesi Deprem Araştırma Merkezi Kurucu Başkanı Prof. Dr. Süleyman Pampal tarafından yapıldı.
Pampal yaptığı açıklamasında "Bu bölgedeki diğer faylar da olumsuz etkilendi. En yakını Ölüdeniz fayı, Hatay’ın altından geçen, güneye doğru Akabe Körfezi’ne giden fay. Bu muhtemelen Hatay’ı da içine alan Suriye bölgesi öncelikli olmak üzere; çünkü domino etkisi gibi gidiyor, öyle başladı; sonra Lübnan, İsrail bölgesini etkileyecek. Tabii bizi de etkileyecek. Bölgesel yıkıcı etkisi olacak bir fay. Çok uzak olmayabilir; ama ne zaman olur bilmiyoruz. Süreç 2 sene önce Elazığ, Malatya’yı vuran Sivrice-Pütürge depremi ile başlamıştı.
Ondan sonra sıklıkla gündeme getiriyorduk; 'sismik boşluk durumuna gelmiş, yeni kırılma süresini doldurmuş, aşmış her an kırılabilir, dikkat edelim, bu Doğu Anadolu fayı tekin bir fay değildir, harekete geçti, yırtılma, kırılma başladı' diye. Burası 3 levhanın kesiştiği yer. Burada bin ve bin 500 kilometrelik faylar kesişiyor" diyerek Doğu Anadolu fayı, Ölüdeniz fayı ve Kuzey Anadolu fayının Karlıova Bingöl'de kesiştiğini söyledi. Deprem açısından dünyanın en tehlikeli ve aktif hattının burası olduğunu belirten Prof. Pampal "Bundan sonra da deprem olursa bizim için asla sürpriz olmaz. 'Sismik boşluk' dediğimiz kısım Bingöl civarında Karlıova-Erzincan arasında var. Biraz batıda Malatya ve Ovacık fayının kırılma ihtimali var" dedi.
EDİTÖR NOTU: Haber Gazi Üniversitesi Deprem Araştırma Merkezi Kurucu Başkanı Prof. Dr. Süleyman Pampal tarafından yapılan açıklamalardan derlenmiş olup, emlak365.com tarafından haberleştirilmiştir.