Faize ödenen para nedeniyle emlak satışları düştü

Pandemi dönemi sonrası ülkemizde konut fiyatları bir hayli yükseldi. Konut fiyatlarının ateşinin sönmesi beklenirken faizlerin artması ile beraber emlak satışlarının düştüğü ifade edildi.
Faize ödenen para nedeniyle emlak satışları düştü

Türkiye'de yaşanan ekonomik krizin sona ermesi beklenirken Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından enflasyonu kontrol altına almak için atılan adımlar devam ediyor. TCMB tarafından alınan faiz artışı kararları da banka kredilerini etkiledi. Banka kredilerinde faizler artarken konut alabilmek için nakit ihtiyacını gidermek isteyen vatandaşlar da artan faizlerden dolayı krediye olan talebini azalttı.

Kredilerde artan faizlerle beraber bankalara olan başvuruların azaldığı ifade ederken gayrimenkul sektöründe de daralma endişesi yaşanmaya başladı. Özellikle 6 Şubat depremlerinin ardından müstakil evlere olan talep artarken bu durum da fiyatların artmasına neden oldu. Emlak satışlarının düştüğünü ifade eden uzmanlar, yüksek maliyetler nedeniyle satışların beklenilen düzeyde olmadığını belirtti.

FAİZLER ARTTI SATIŞLAR DÜŞTÜ

Faizlerin artması nedeniyle artık herhangi bir alım yapmak yerine bankaların vadeli mevduat hesaplarında paralarını değerlendirmeyi tercih eden yatırımcılar da aylık kazanç sağlıyorlar.

faize-odenen-para-nedeniyle-emlak-satislari-dustu.png

Enflasyondan dolayı inşaat maliyetleri de sürekli artarken vatandaşın alım gücünün bu artışa yetişemediği ifade edildi. Gayrimenkul sektöründe yaşanan daralma endişesi nedeniyle vatandaşlar da kredi kampanyası beklerken sektör temsilcileri ilgili bakanlıkların harekete geçmesini talep etti.