Fırsatçı ev sahipleri şimdi yandı! Fahiş kiraya 5 yıl hapis cezası geliyor!

Deprem felaketi sonrasında bazı fırsatçı ev sahiplerinin kira fiyatlarında fahiş rakamlar talep etmesi üzerine Adalet Bakanlığı harekete geçti. Adalet Bakanlığı fahiş kiraya hapis cezası getiren yasal düzenlemenin çalışmalarına başladı.
Fırsatçı ev sahipleri şimdi yandı! Fahiş kiraya 5 yıl hapis cezası geliyor!

Türkiye yaşanan büyük deprem felaketinin ardından bölgede bulunan insanların zor durumlarını kolaylaştırmak için yardım seferberliği başlattı. Ancak bazı kişiler ise bunu fırsat bilerek depremzedelerden maddi çıkar sağlayabilmek için her yolu denemeye başladılar. Bunlar arasında en çok tepki toplayan ise fırsatçı ev sahipleri oldu. Deprem öncesinde 3-4 Bin TL’ye kiracı aradıkları evlerinin kira fiyatlarını 20 Bin TL’ye kadar yükselten ev sahipleri büyük bir rahatsızlık meydana getirdi. Adalet bakanlığı ise depremzede vatandaşlardan yapılan yoğun şikayetler üzerine yasal bir düzenlemenin düğmesine bastı.

FAHİŞ KİRAYA HAPİS CEZASI

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ tarafından bakanlık kurmaylarına bir talimat verilerek yeni bir yasal düzenleme için çalışma başlatıldı. Bu yasal düzenleme ile deprem, salgın gibi olağanüstü dönemlerde fahiş fiyat artışı yapanlara hapis cezası verilmesine dair yasa teklifi hazırlanıyor. Bu teklifin kısa bir süre içerisinde teknik olarak hazırlanıp TBMM’ye gönderileceği bildirilirken içeriğe dair bazı detaylar da kamuoyuna yansıdı.

Türk Ceza Kanunu’na Adalet Bakanlığı tarafından bir madde eklenerek deprem ve salgın dönemlerinde fırsatçılık yapan kişilere hapis cezası verilmesi sağlanacak. Buna göre kira fiyatlarını bu dönemlerde fahiş oranlarda yükseltenler veya ürünlerin fiyatlarında yaşanan dönemin olağanüstü şartlarını kendi çıkarına kullanarak ürün fiyatlarında fahiş artış yapanlar 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezasına çarptırılacaklar. Ayrıca bu kişilere hapis cezasının yanında bir de adli para cezası verilecek.

Yapılacak yasal düzenleme ile beraber sadece ev sahiplerinin fahiş kira artışları cezalandırılmayacak. Son dönemlerde deprem bölgesinde nakliye ve taşınma ücretlerinde de yüksek bedeller istenmeye başlanmıştı. O kişiler için de hapis cezası verilebilmesi için onlar da bu kanun kapsamında muamele görecekler.

Bu hafta içerisinde TBMM’de ilgili kanun teklifinin verilmesi beklenirken Adalet Bakanı Bekir Bozdağ geçtiğimiz günlerde bir açıklama yaparak, “Çok ağır cezalar öngören düzenlemeler yapacağız. Bu çok özel bir düzenleme olacak ve deprem gibi olayların yaşandığı dönemlerde uygulanacak. Mevcut kanunlarla bu fırsatçılarla mücadele edemiyorsunuz.” demişti.