Haziran ayı resmi kira artış oranı açıklandı! Kiralara ne kadar zam geldi?

Milyonlarca konut ve işyeri sahibi ile kiracının beklemiş olduğu Haziran ayı resmi kira artışı zam oranı TÜİK tarafından açıklandı. İşte kiralara gelen zam...
Haziran ayı resmi kira artış oranı açıklandı! Kiralara ne kadar zam geldi?

Türkiye İstatistik Kurumu merakla beklenen enflasyon raporunu yayımladı. Yayımlanan rapor ile memur ve emekli maaşı için ilk 5 aylık enflasyon verisi kesinleşirken aynı zamanda kiracıların beklemiş olduğu Haziran ayı resmi kira artışı zam oranı da belirlenmiş oldu.

Hatırlanacağı üzere koronavirüs salgını döneminde konut fiyatlarında yaşanan aşırı yükseliş nedeniyle hükümet devreye girmiş ve kiracıları korumak adına, devam eden kira sözleşmelerinde yüzde 25 zam sınırı getirildiğini duyurmuştu. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek Temmuz ayında bu sınırlamanın sona ereceğinin sinyalini vermişti.

HAZİRAN 2024 RESMİ KİRA ARTIŞI ZAM ORANI! KONUTLARDA KİRALARA NE KADAR ZAM GELDİ?

Konutlarda resmi kira artışı zam oranı için yapılan yasal düzenleme Temmuz ayına kadar devam edecek. Bu nedenle Mayıs ayında konutlarda kira artışı için yüzde 25 zam sınırı uygulanacak. Yani ev sahipleri kiracılarına kira sözleşmesi sona ermesi durumunda yüzde 25 oranında zam yapabilecek. TÜİK tarafından açıklanan 12 aylık TÜFE ortalaması bu ay içinde ev sahipleri tarafından uygulanamayacak.

MEVCUT KİRA: 10.000 TL

RESMİ ZAM ORANI: YÜZDE 25

ZAMLI HAZİRAN AYI KİRASI: 12.500 TL

İŞYERİ KİRA ARTIŞ ORANI HAZİRAN 2024! OFİS, DÜKKAN, BÜRO, DEPO KİRALARA KAÇ TL ZAM GELDİ?

İşyeri kira artış oranı TÜİK tarafından açıklanan 12 aylık TÜFE oranı üzerinden hesaplanmaya devam edecek. Bu kapsamda işyeri kira artışı sınırı Haziran ayında yüzde

İŞYERİ KİRASI: 10.000 TL

İŞYERİ KİRA ARTIŞI RESMİ ZAM ORANI: % 62.51

ZAMLI HAZİRAN AYI KİRASI: 10.625 TL

kiar.jpg

Söz konusu rakamlar tavan zam oranı sınırı olarak uygulanmakta olup taban zam sınırı bulunmamaktadır. Yani isteyen ev sahipleri daha düşük oranda zam yapma hakkına sahiptir.

Genel Yayın Yönetmeni