Hocaların hocası açıkladı! Bu dönemde ev almak mantıklı mı?

Yükselen kredi faiz oranları ve konut fiyatları sonrasında konut satış rakamları düşerken talebin azalması ile fiyatlarda da düşüş başladı. Peki, şimdi ev almanın doğru zamanı mı?
Hocaların hocası açıkladı! Bu dönemde ev almak mantıklı mı?

Pandemi döneminde konut sektöründe yaşanan dalgalanma ve ekonomik şoklar konut fiyatlarında yükselişlere neden olurken Türkiye tüm dünya genelinde fiyatların en çok arttığı ülke olarak zirvede yer almıştı. Türkiye'nin aynı dönemde yoğun mülteci göçü yaşaması, yükselen inşaat maliyet endeksi, konut üretiminin azalması gibi nedenlerle yaşanan yükseliş çok sert olmuştu.

Türk Lirası'nda yaşanan değer kaybı ve konut fiyatlarında ki yükseliş sonrasında konut yeniden gözde yatırım aracı haline gelirken fiyatlar uzun süre rekor seviyede seyretmişti. Yaşanan yükseliş kademeli olarak kiralık ev fiyatlarına da yansırken barınma sorunu kendisini ilk kez bu kadar fazla hissettirmişti. Konut kredisi faiz oranlarında yaşanan yükseliş sonrasında konuta olan talep azalırken fiyatlarda da uzun süre sonra ilk kez düşüş yaşanmıştı.

2024'TE EV ALMAK MANTIKLI MI, BU DÖNEMDE EV ALINIR MI?

Hocaların hocası olarak kabul edilen Prof. Esfender Korkmaz son kaleme aldığı yazısında konut fiyatlarını değerlendirdi. Prof. Korkmaz yapmış olduğu teknik analizlerde 2023 senesi itibari ile konut fiyat artışının hız kestiğini belirterek yüzde 75.5 seviyesine gerilediğini duyurdu.

konut-fiyati.jpg

Konut fiyatlarında balon bulunduğunu belirten Prof. Korkmaz son 8 aydır konut fiyat artışının TÜFE'nin altında kaldığını ancak bunun da konutta balonun sönmesine yeterli olmayacağını söyledi. Korkmaz olağanüstü bir gelişme yaşanmadığı takdirde konut fiyatlarının TÜFE altında kalmaya devam edeceğini belirterek konut fiyatlarındaki balonun sönmesinin birkaç yıl daha süreceğini belirterek henüz konut almanın zamanı olmadığını değerlendirdi.

NOT: Burada yer alan bilgiler Esfender Korkmaz'ın açıklamalarından derlenmiş olup, emlak365.com tarafından yatırım tavsiyesi verilmemiştir.

Genel Yayın Yönetmeni