İmar Barışı düzenlemesi TBMM Komisyonu'nda

İmar Kanunu'ndaki değişiklik yapılmasına ilişkin kanun teklifi, TBMM Bayındırlık, İmar, Ulaştırma Ve Turizm Komisyonu’nda değerlendirilecek. Görüşülecek konuya ilişkin detaylar merak edilirken görüşülecek bazı hususlar da belli oldu.
İmar Barışı düzenlemesi TBMM Komisyonu'nda

İmar Kanunu'nda değişiklik yapılmasına ilişkin kanun teklifinin Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Bayındırlık, İmar, Ulaştırma Ve Turizm Komisyonu’nda değerlendirileceği öğrenildi. İmar Kanunu'nda değişiklik yapılmasına ilişkin kanun teklifine ilişkin daha önce çıkartılan İmar barışından faydalanmanın ilk şartının yapının 31.12.2017 tarihinden önce yapılmış olması olduğu hatırlatıldı.

Onedio'nun haberine göre imar kanununda değişiklik yapılmasına ilişkin kanun teklifine ilişkin değerlendirmede bulunan Emlak Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı, teklifin özellikle yapının depreme dayanıklılığını belirli şartları karşılayan yapıların kapsamına alınmasının hedeflendiğini belirtti. Bu şartlar arasında zemin etüt raporları, fay hattı araştırmaları, depreme dayanıklılık raporları ve ilave kat yapılmışsa teknik rapor alınması gibi koşulların da yer aldığını açıkladı.

2024 İMAR AFFI ÇIKACAK MI?

Emlak Uzmanı Özelmacıklı, bazı belediyeler tarafından tarım arazilerine tarım dışı amaçla kullanım izinleri verildiğini ifade etti. Bununla beraber 5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunun 13. maddesine göre, imar planlarında tarımsal niteliği korunacak alan olarak belirlenen ve kamu yararı gözetilerek tarım dışı amaçlarla kullanım izni verilen yerler, bu amaç dışında kullanılamaz veya planlanamaz hükmü bulunduğunu da hatırlattı.

imar-barisi-duzenlemesi-tbmm-komisyonunda.jpg

Bu konuda bazı belediyeler tarafından verilen izin, ruhsat ve imar durumlarına ilişkin kararlarda, tarımsal niteliği korunacak alanlar üzerinde ilgili bakanlığın görüşünün alınmadan da işlem yapıldığını hatırlatan Özelmacıklı, hususa dikkat edilmesi gerektiğini ifade etti. Özelmacıklı ayrıca imar barışının kaçak yapılaşmayı teşvik ettiği ve kentsel dönüşüme engel olduğunun da altını çizdi. TBMM'de görüşülecek konunun detayları henüz bilinmezken imar barışının hayata geçeceği tarih de beklenmeye başlandı.