İntifa hakkı nedir, nasıl kurulur?

Gayrimenkul terimleri arasında yer alan intifa hakkı ile alakalı detay bilgiler merak ediliyor. İntifa hakkı nedir, ne işe yarar? İntifa hakkının kurulması hangi yollarla yapılabilir?
İntifa hakkı nedir, nasıl kurulur?

Emlak terimleri ile alakalı büyük bir ilgi bulunurken sıkça duyulan bazı terimlerin ne anlama geldiği araştırılıyor. Bu terimlerden birisi de intifa hakkıdır. İntifa hakkı terimi ile çoğu yerde karşılaşılabilir. Bu hakkın kurulmasının bazı sonuçları bulunmaktadır. Bu sonuçlar gayrimenkul sahiplerini gayrimenkullerinden yararlanmaları konusunda çok yakından ilgilendirmektedir.

İNTİFA HAKKI NEDİR?

Hukuksal bir terim olan intifa hakkı en basit şekilde başkasının sahibi olduğu maldan belirli kurallar çerçevesinde yararlanma hakkıdır. Mülkiyeti başkasına ait olan bir gayrimenkulün yararlanma hakkı belirli kişilere veya kurumlara verilebilir. Bu şekilde gayrimenkulün sahibi değişmez ama kimin yararlanacağı kanunla hüküm altına alınır.

İNTİFA HAKKININ SONUÇLARI NELERDİR?

Bir gayrimenkulde intifa hakkı kurulmuşsa mülkiyet sahibi o mülkü kullanamaz. İntifa hakkı kime verilmişse mülkten yararlanma hakkı da onundur. İntifa hakkı belirli bir süreliğine de olabilir süresiz de olabilir. Gayrimenkullerin mülkiyetleri miras yoluyla devredilebilir. Ancak intifa hakkında bu yol kesinlikle uygulanamaz. İntifa hakkı verilen kişinin vefat etmesi durumunda bu hak da sona erer. Mirasçıların intifa hakkında herhangi bir hakları olmamaktadır.

İntifa hakkı kurulan bir özel mülkün kullanma hakkı intifa verilen kişiye aittir. Bu kişi intifa hakkından yararlanarak bu mülkleri kiraya verme hakkına sahiptirler. Örneğin bir konut sahibi üçüncü bir kişiye mülkünde intifa hakkı vermiş olsun. Bu intifa hakkı verilen kişi o konutu ev sahibinin izni olmaksızın kiraya verebilir. Ancak kira süresi intifa süresini aşmamalıdır.

İNTİFA HAKKI HANGİ YOLLARLA KURULUR?

İntifa hakkının kurulabilmesi için üç yol vardır. Öncelikle kişiler arasında sözleşme yapılarak bu hak kurulabilir. Ayrıca kanun yoluyla da intifa hakkı kurulabilir. Örneğin elektrik iletim hizmetlerinin devam etmesi için Cumhurbaşkanı kararıyla kamulaştırma yapıldığında intifa hakkı kurulabilmektedir. İntifa hakkının kurulmasının bir üçüncü yolu da mahkeme kararı ile yapılmasıdır.