Kira fiyatları uçtu, rapor açıklandı! Ev sahiplerini yüzde 25 zam sınırı bile durduramıyor!

İstanbul’da kira fiyatları durdurulamıyor. Geçinemiyoruz Platformu tarafından yapılan araştırmaya göre İstanbul Kadıköy’de 6 Bin TL’nin altında kiralık ev kalmadı. İşte İstanbul’un kiralık ev raporundan dikkat çeken veriler...
Kira fiyatları uçtu, rapor açıklandı! Ev sahiplerini yüzde 25 zam sınırı bile durduramıyor!

İstanbul’da yükselen konut kira fiyatları sosyal bir sorun haline geldi. Kadıköy Geçinemiyoruz Platformu Nisan ayından itibaren her ay kiralık konut raporu yayınlayarak yaşanan gelişmelere dikkat çekiyor. Platformun Eylül ayına ilişkin kiralık konut raporu da yayınlandı.

KİRA FİYATLARI UÇTU!

Nisan ayında yayınlanan raporda çok bilinen bir ilan sitesinde yer alan tüm kiralık evlerin fiyat ortalaması 17.381 TL olarak duyurulmuştu. Eylül ayı raporunda ise bu rakam yüzde 23 artarak 21.394 TL’ye çıktı.

Raporda yer alan verilere göre İstanbul Kadıköy’de 6 Bin TL’nin altında herhangi bir kiralık ev kalmadı. En bakımsız ve yaşanamayacak derecede kötü evlerin bile kira fiyatları 6 Bin TL’nin üzerinde yer almaya başladı. Asgari ücretliler bir aylık çalışmaları neticesinde kazandıkları tüm maaşlarını verseler dahi Kadıköy’de bir evin kirasını karşılayamıyorlar.

Kiralık ev raporunda fiyatların hızlı bir şekilde yükseldiğine de dikkat çekildi. 8 Bin TL’nin altında Kadıköy’de kiralık ev sayısı hızlı azalmaya başladı. Rapora göre belirlenen lokasyonda 8 Bin TL’nin altında sadece 24 ev kaldığı bildirildi. Nisan ayında bu sayı 135’ti ve toplam kiralık ev sayısı o zaman daha azdı.

EV SAHİPLERİ ZAMDA SINIR TANIMIYOR

Kira fiyatlarındaki artışlar yalnızca kiralık ev arayanları etkilemiyor. Bu artışları görev ev sahipleri mevcut kiracılarından da yüksek kira zammı talep ediyorlar. Yüzde 25 kira zammı sınırlaması ise ev sahiplerini durdurmaya yetmiyor. 3-4 kat kira zammı yapmak isteyen ev sahiplerinin olduğunun tespit edildiği bildirildi.

SOSYAL KONUTLAR ASGARİ ÜCRETLİLER İÇİN DEĞİL

TOKİ sosyal konut projesi için de raporda bir değerlendirme yapıldı. Bu projenin asgari ücretlilere hitap etmediği belirtilirken asgari ücretlilerin hem TOKİ’ye taksit hem de kira ödeme şanlarının olmadığına dikkat çekildi.