Kira şerhi nedir, nasıl yapılır, kiracı için avantajları nelerdir?

Kira şerhi ile konut veya iş yeri kiralayan kiracılar kendilerini güvence altın alabiliyorlar. Kira şerhi nedir ve nasıl yapılır? Bir mülkte kira şerhi varsa ne olur?
Kira şerhi nedir, nasıl yapılır, kiracı için avantajları nelerdir?

Türkiye’de gayrimenkul hukukunun bazı pek bilinmeyen detayları insanlara çok özel imkanlar sağlayabiliyor. Kira şerhi de bunlardan birisidir. Bu işlemin yapılması kiracı için çok büyük bir güvence sağlamaktadır. Genellikle konut veya iş yeri sahipleri kira şerhine kendileri adına olumsuz olacağı için sıcak bakmamaktadırlar. Ancak uzun süreli kiralamalarda mülk sahipleri buna ikna olmaktadırlar.

KİRA ŞERHİ NEDİR, NE İŞE YARAR?

Kira şerhi resmi bir işlemdir. Noter tarafından yapılabilen bir işlem olan kira şerhi kiracıya kira sözleşmesinin ötesinde bir güvence vermektedir. Bir konutta veya iş yerinde kiracı olan kişi kira şerhi işlemi yaptırırsa kira yükümlülüğünü yeri getirdiği müddetçe o mülkten çıkarılamıyor. Hatta konutun satılması durumunda yeni ev sahibi kiracıyı evden çıkaramıyor. Çünkü kira şerhini bilerek evi satın alan yeni ev sahibi kira şerhi için yazılı olan süre dolmadan kiracıyı tahliye edemiyor.

Kiracılar ev sahipleri ile anlaşma sağlamaları durumunda kira sözleşmesinin yanında kira şerhi işlemi de yapabiliyorlar. Bu işlem ile beraber kiracılar geniş bir hak elde ediyorlar. Kira şerhi bulunan mülklerin satın alınmadan önce üzerinde kira şerhi olup olmadığının bakılması büyük bir önem arz ediyor.

KİRA ŞERHİ NASIL YAPILIR?

Kira şerhi teknik olarak kira sözleşmesinin tapuya kayıtlı olarak tescil edilmesi işlemidir. Bu işlemin yapılması ile mülk üçüncü kişilere satılsa dahi yeni mülk sahibi kiracıya katlanmak zorundadır. Gayrimenkulün mülkiyet sahibi değişse bile kiracının kiracılık hakkı kira şerhi olduğu için sonlandırılamıyor. Kira şerhi işleminin yapılması için Kiralanan mülkün tapusu, kira sözleşmesi, tarafların nüfus cüzdanını ibraz etmek yeterlidir. Bu işlemi noter yapmalıdır.