Kiracı evden çıkarken ev sahibi boya masrafı isteyebilir mi?

Ev sahipleri ile kiracılar arasında boya masrafları daima sorun teşkil etmiştir. Taraflar konuya hep farklı yerden baktıkları için anlaşma zemini bulunamıyor. Ancak yasalar bu konuya net bir şekilde açık getiriyor. Kiracı evden çıkarken ev sahibi boya masraflarını ödemesini isteyebilir mi?
Kiracı evden çıkarken ev sahibi boya masrafı isteyebilir mi?

Ev sahipleri ile kiracılar arasında sayısız meselede anlaşmazlık yaşanabiliyor. Bu anlaşmazlıkların tamamının da hukuki bir çözümü var. Ancak taraflar hem yasaları tam olarak bilmemeleri hem de biraz da kendi menfaatlerinden baktıkları için ortak bir noktada buluşamıyorlar. Kiracının evden çıkarken ev sahibinin boya masrafını istemesi de bunlardan birisidir. Peki ev sahibi boya masrafını kiracıdan isteyebilir mi?

KİRACIDAN BOYA MASRAFI İSTENİR Mİ?

Ev sahiplerinin kiracılardan boya masrafı isteyip istemeyeceği durumu evin boya durumunun mevcut niteliğine göre belirlenmektedir. Ancak bu konuda doğru bilinen bir yanlış bulunmaktadır. Oldukça yaygın olan bu yanlış tarafların anlaşmazlıkların temel nedeni oluyor. Kiracıya boyalı teslim edilen evin boyalı bir şekilde teslim alınacağının hukuken herhangi bir geçerliliği yoktur. Kiracı oturabileceği bir ev için ev sahibine her ay kira ödemektedir ve evi kiracının yaşayabileceği durumda muhafaza etmek ev sahibinin yükümlülüklerinden birisidir. 

Kiracı evden çıkarken evin boya durumu hem ev sahibi hem kiracı hem de mümkünse en az bir şahit tarafından incelenmelidir. Yargıtay'ın emsal kararına göre kiracının boya masrafını karşılama yükümlülüğü yıllar içerisinde oluşan yıpranmayı kapsamamaktadır. Evin boyası yıllar içerisinde eskimişse ve bu eskimede kiracının direkt kusuru yoksa, kötü kullanımdan dolayı evin boyası zarar görmemişse yapılacak olan boya masraflarından kiracılar sorumlu tutulamazlar. Ev sahipleri boyalı verdikleri evleri kiracıdan bu şekilde boyasız olarak teslim alabilirler ve kiracıdan herhangi bir masraf talebinde de bulunamazlar. 

Kiracının kiralama süresi içerisinde ev hor kullanılmış ve evin boyası bu kullanımdan zarar görmüşse kanun ev sahibinin yanında durmaktadır. Böyle bir durumda da kiracının boya masrafından kaçınma imkanı yoktur. Olağan yıpranmanın dışındaki tüm bozulmalardan kiracılar sorumlu olacaktır.