Konut Satın Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Konut satın alırken nelere dikkat edilmeli, ipotekli konut alınır mı, iskanı olmayan konut alınır mı?
Konut Satın Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Konut satın alırken nelere dikkat edilmeli, ipotekli konut alınır mı, iskanı olmayan konut alınır mı?

Konut üretiminin büyük bir hızla arttığı günümüzde ev sahibi olmak artık çok daha kolay bir hale gelirken konut satın alırken sonradan mağdur olmamak adına dikkat edilmesi gereken bazı önemli hususlar bulunmaktadır. Peki, konut satın alırken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?



Konut Tapusunu Mutlaka Önden Görün ve Teyit Edin


Ne yazık ki konut satın almak için işlemlere başlayan pek çok kişi dolandırıcıların hedefi haline gelmektedir. Bu noktada en çok kullanılan dolandırıcılık yöntemi başkasına ait olan bir tapuyu satmaya çalışan ve aldığı peşinatı cebe indirerek kaçan dolandırıcılardır. Bu noktada dolandırıcılardan korunmak isteyen kişilerin mutlaka konut tapusu fotokopisini peşinat ödemeden almaları ve taşınmazın kayıtlı olduğu Tapu Sicil Dairesine giderek taşınmazın gerçekten satacağını söylediği kişiye ait olup olmadığını ya da satış için vekaletinin bulunup bulunmadığını teyit etmektir.



Tapu Üzerinde İpotek Bulunup Bulunmadığını Kontrol Edin


Tapu dairesinde kontrol edilmesi gereken bir diğer önemli nokta da taşınmazın üzerinde ipotek ya da tedbir kararı gibi bir kararın bulunup bulunmadığıdır. Taşınmazın üzerinde ipotek bulunması satış için bir engel olmayıp ancak alan kişi için büyük bir risktir. Çünkü ipoteğe konu olan borcun ödenmemesi durumunda ipotek sahibi sizin satın olmuş olduğunuz konutu satarak ve size hiçbir şekilde ödeme yapmadan sizi konuttan çıkarma hakkına sahiptir. Bu nedenle asla üzerinde ipotek ya da tedbir kararı bulunan konutların satın alınmaması gerekir.



Size Söylenen Metrekareyi Teyit Edin


Bazı ev sahipleri evlerini daha büyük göstererek daha yüksek fiyatlarla satmaya çalışmaktadır. Bu nedenle asla sözlere inanmayın ve söylenen metrekare büyüklüğünü mutlaka tapu üzerinden teyit edin. Yine gayrimenkule ait vergi borçları bulunup bulunmadığını teyit edin. Konutun iskanı olup olmadığı da başka bir önemli konudur. Uygulanmakta olan mevzuatlar gereği iskansız konut satışı için yasal bir engel bulunmamakla beraber konutun iskanı alınırken ek masraflar çıkma riski yüksektir. Yine bazı konutların iskana engel olan durumları bulunabilir. Bunlarda mutlaka dikkate alınmalı, konutun iskana engel bir sorunu bulunup bulunmadığı incelenmeli, iskan için istenen masraflar öncesinde öğrenilerek buna göre satış işlemine karar verilmelidir.