Konut satışlarında peşin ödemeye yüzde 25 indirim dönemi!

Konut fiyatlarına dair çok önemli gelişmeler yaşanmaya başlandı. Konut satışlarında beklenen fiyat indirimleri pazarlıklarla elde edilebiliyor.
Konut satışlarında peşin ödemeye yüzde 25 indirim dönemi!

Türkiye’de yaşanan ekonomik gelişmeler bir süredir konut satışlarını derinden etkiliyor. İnşaat maliyetlerindeki artışlar ile beraber konut fiyatları çoğu kişinin alım gücünü aştı. Bunun üzerine de konuta talep yüksek seviyede kalsa da bu taleplerin satışlara dönüşmesi çok sınırlı bir sayıda gerçekleşti. İnşaat sektöründe yapılan yatırımların geri dönüşünün uzaması sektörde büyük bir nakit krizi yaşanmasına neden oldu.

SATIŞLAR DURDU!

Konut sektörü Türkiye ekonomisini diri tutan sektörlerin başında geliyordu. Ancak konut fiyatlarının oldukça yükselmesi, konut kredisi faizlerinin çılgın seviyelere ulaşması, piyasada yaşanan nakit darlığı ile konut satışları tarihi dip seviyeleri gördü. Artık planlanan satışlar gerçekleşemezken konut satış rakamlarına bakınca dip seviyelerde gezilmeye başlandı. Yabancıya konut satışlarında dahi düşüşler olurken inşaat firmalarının ve küçük müteahhitlerin tutunacakları tek dal kalmadı.

NAKİT KRİZİ YAŞANIYOR

Konut satışlarının durması ile beraber inşaat sektöründe çok büyük bir nakit krizi patlak verdi. Yatırım yaparak inşa edilen konutlar satılamayınca sektör büyük bir kriz içerisinde kaldı. Kredi kullanılıp yapılan konut inşaatlarının kredi vadesi gelince firmalar kara kara düşünmeye başladılar. Konut fiyatları yüksek olduğu için konutta hedeflenen kazançlar gerçekleşemedi. Borçlarını ödeyemeyen inşaat firmaları ile küçük müteahhitler de yeni projeleri askıya almak zorunda kalırken büyük bir çıkmazın tam ortasında debelenmeye başlandı.

NAKİT ÖDEMEYE İNDİRİM

Konut fiyatlarında özellikle yaz aylarında fiyat indirimleri bekleniyordu. Ancak bu indirimler henüz fiyatlara yansımasa da erkenden geldi. Konut satın alacaklar pazarlık yapmaları ve peşin ödeme teklifinde bulunmaları halinde yüzde 25’e kadar indirim elde edebiliyorlar. Lüks konutlarda olmasa da daha orta segmentte bulunan konutlarda peşin ödemeye indirim mümkün olurken fiyatlarda pazarlık payı artık her zamankinden daha fazla bulunuyor. Nakit sıkışıklığı yaşayanlar peşin ödeme ile konut fiyatlarında çok önemli oranlarda indirim yapmak zorunda kalıyorlar.