Mersin'de 'Sivil Mimarlık Örneği' Evler Restore Ediliyor
Mersin'in Silifke İlçesindeki ‘sivil mimarlık örneği’ olarak tescillenmiş tarihi evler, restore edilerek turizme kazandırılıyor.
Yayınlanma:
Güncelleme:
Mersin'in Silifke İlçesindeki ‘sivil mimarlık örneği’ olarak tescillenmiş tarihi evler, restore edilerek turizme kazandırılıyor.
Mersin'de tarihi evler, kafe ve kültür evi olarak restore edilerek hizmete sunuluyor.Mersin'in Silifke İlçesi, tarihi ve kültürel miraslarıyla dikkat çeken turistik bölgeleri arasında yer alıyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından ‘sivil mimarlık örneği’ olarak tescillenmiş tarihi evler, restore edilip turizme kazandırılarak hizmet vermeye başlayacak.
34’ü Şahsa 8’i Vakıflar Genel Müdürlüğüne Ait Tarihi Ev
İlçede Osmanlı dönemi ve 1920'li yıllarda yapılan, 34'ü şahsa, 8'i Vakıflar Genel Müdürlüğüne ait tarihi yapılı ev bulunuyor. Bu evler, 'Sivil mimarlık örneği' olarak tescillenmiş tarihi yapılarıyla gözleri üzerine çekiyor.
Evlerini turizme kazandırmak isteyen bazı ev sahipleri, Adana Kültür Varlıklarını Koruma Kuruluna müracaatta bulundu. Başvuruların kabul edilmesiyle birlikte mülk sahipleri, yapıyı restore edip, kültür evi ve kafe olarak hizmet vermeye başladı.
Mersin’in Silifke İlçesinde restore edilip hizmete açılan evleri ziyaret eden vatandaşlar, ilçenin tarihini anlatan fotoğrafları, eski fotoğraf makinelerini, eskiden günlük yaşamda kullanılan eşyalar ve birçok farklı eseri görme şansına sahip oluyor.
Osmanlı Mimarisinin Örneklerinden
Tarihi evini restore edip kafe olarak hizmete sunan ev sahiplerinden Taner Çubuk, kafe olarak hizmete sunduğu tarihi evinin Osmanlı Türk mimarisinin bölgedeki örneklerinden birisi olduğunu ifade ederek, binanın yaklaşık 130 yıllık olduğunu belirtti.
Tarihi ev sahiplerinden Taner Çubuk; "Aile büyüklerimiz ölene kadar burada yaşamlarını sürdürdüler. Biz de daha sonra evi restore ederek kültür varlığımızın korunması, toplum tarafından gözlenmesi açısından böyle bir işletmeye çevirdik. Turizm işletme belgesi de alarak çalışmalarımızı sürdürüyoruz” açıklamasını yaptı.
Tarihi ev sahiplerinden Kerim Parlatan ise ilçede 1900'lü yılların başlarında yapılan evi restore etti. Tarihi evi, o yıllarda yaşayan insanların ve o dönemlerde çekilmiş tarihi yerlerin fotoğraflarıyla geçmişte insanların kullandığı farklı türden eşyaların bulunduğu bir kültür evi şekline dizayn etti.
‘Atalarımızdan Kalan Evi, Kültür Evi Haline Getirdik’
Kerim Parlatan asıl amacın maddiyattan çok maneviyat olduğunu vurgulayarak; "Atalarımızın geleneğine sahip çıkarak restore ettirip bugün bir kültür evi haline getirdik. Şimdi Saray Mahallesinde o eski canlılık meydana geldi. Kültür evimizde dedelerimizin, babalarımızın kullandığı, şimdi kullanılmayan daktilo, fotoğraf makineleri ve eşyaları sergiliyoruz.
Bizim asıl amacımız bu tür yerlerde maddiyattan çok maneviyat. Çünkü biz atalarımızın kültürel değerlerine sahip çıkalım ki geleceğe bir miras bırakalım. Halkımız da bu tür yerlere ilgi duyuyor" ifadelerini kullandı.
Emlak Haberleri