Miras kalan evin satışında bir kişinin itirazı yeterli mi? Yargıtay kararını açıkladı

Miras kalan ev, arsa veya tarlanın satışına bir mirasçının karşı çıkması ortaklığın giderilmesini engellemiyor. Yargıtay, 13 taşınmazın satışına ilişkin kararı onarken aynen taksim şartlarının da araştırılması gerektiğine dikkat çekti.
Miras kalan evin satışında bir kişinin itirazı yeterli mi? Yargıtay kararını açıkladı

Miras kalan taşınmazların paylaşımında anlaşamayan aileler, yıllarca süren hukuki uyuşmazlıklarla karşı karşıya kalabiliyor. Kardeşlerden bazıları evin satılarak parasının paylaşılmasını isterken diğerleri aile yadigârı taşınmazın korunmasını talep edebiliyor. Yargıtay’ın kararı, bu tür anlaşmazlıklarda mirasçıların haklarını yeniden gündeme getirdi.

Avukat Gizem Gonce, TGRTHaber.com'a değerlendirmede miras paylaşımına ilişkin merak edilen soruları yanıtladı.

Yargıtay 13 taşınmazın satışını onadı

Yargıtay 7. Hukuk Dairesinin 14 Mayıs 2026 tarihli, 2026/2038 Esas ve 2026/2733 Karar sayılı dosyasında, 13 taşınmaz üzerindeki ortaklığın satış yoluyla giderilmesine ilişkin uyuşmazlık incelendi.

Davalı mirasçılar taşınmazların bölünerek paylaşılmasını talep etse de satış yoluyla ortaklığın giderilmesi kararı Yargıtay tarafından onandı.

Avukat Gonce, kararın bir mirasçının satışa karşı çıkmasının tek başına engel oluşturmadığını gösterdiğini belirterek her taşınmaz için aynen taksim olanağının ayrıca araştırılması gerektiğini vurguladı.

Bir mirasçı istemese de ev satılabilir mi?

Türk Medeni Kanunu’nun 642. maddesi uyarınca her mirasçı paylaşım talep edebilir. Bir mirasçının satış istememesi, diğer mirasçıların ortaklığın sona erdirilmesini istemesine engel olmaz.

Ancak mahkeme öncelikle taşınmazın aynen taksim edilip edilemeyeceğini değerlendirir. Bölünmesi mümkün olmayan veya bölünmesi önemli değer kaybına yol açacak taşınmazlarda satış yoluyla ortaklığın giderilmesine karar verilebilir.

Miras kalan evi kardeşlerden biri tek başına satabilir mi?

Miras henüz paylaşılmamış ve taşınmaz elbirliği mülkiyetine tabi ise mirasçılardan biri diğerlerinin katılımı olmadan taşınmazın tamamını satamaz.

Avukat Gonce, Türk Medeni Kanunu’nun 677. maddesi kapsamında miras payının devrinin mümkün olduğunu, ancak bunun belirli bir evin veya arsanın tamamının tek başına satılması anlamına gelmediğini belirtti.

Evde oturan kardeş satışa engel olabilir mi?

Miras kalan taşınmazda yıllardır yaşayan bir kardeşin, diğer mirasçıların mülkiyet ve paylaşım haklarını ortadan kaldırmadığı ifade ediliyor.

Avukat Gonce, taşınmazı tek başına kullanmanın mülkiyet bakımından otomatik üstünlük sağlamadığını belirterek diğer mirasçıların ortaklığın giderilmesini talep edebileceğini söyledi. Somut olayın koşullarına göre ecrimisil, yani haksız işgal tazminatı da gündeme gelebiliyor.

Torunlar da mirastan pay alabilir

Dededen önce vefat eden bir çocuğun altsoyu, o çocuğun yerine geçerek mirasçı olabiliyor. Örneğin dedenin kendisinden önce vefat eden çocuğunun çocukları, anne veya babalarına düşen miras payını birlikte temsil ediyor.

Bu nedenle miras paylaşımında yalnızca hayatta olan çocukların sayısı değil, veraset ilamı ve yasal mirasçılık oranları da dikkate alınıyor.

Ortaklığın giderilmesinde arabuluculuk şartı

Ortaklığın giderilmesi davası açmadan önce arabulucuya başvurulması gerekiyor. 1 Eylül 2023’ten itibaren bu uyuşmazlıklarda dava şartı arabuluculuk uygulanıyor.

6325 sayılı Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunu’nun 18/B maddesi kapsamında taraflar arabuluculukta anlaşamazsa ortaklığın giderilmesi davası açılabiliyor.

Avukat Gonce, miras paylaşımında tapu kayıtlarının, mirasçılık belgesinin, taşınmazın gerçek değerinin ve aynen taksim olanağının doğru değerlendirilmesinin hak kayıplarını önlemek açısından önem taşıdığını belirtti.