Sözleşmelerin Türk Lirasına Çevrilmesi Hakkında Uygulanacak Para Cezası Ne Kadar?
Hatırlanacağı üzere Resmi Gazete'de yayımlanan yönetmelikle dövizle kira sözleşmesi yapılması bazı istisnalar dışında yasaklanmıştı. Peki, dövizle kira sözleşmesi Türk Lirası üzerinden yenilenmezse ne olacak?
Hazine ve Maliye Bakanlığı internet sitesi üzerinden son günlerin en çok tartışma yaşanılan konularının başında yer alan dövizle yapılan sözleşmelerin Türk Lirasına çevrilmesi hususunda yeni bir açıklamada bulunuldu.
Sözleşmelerin Türk Lirasına çevrilmesi hususunda en çok sorulan 17 soru hakkında Hazine ve Maliye Bakanlığı merak edilen cevapları açıkladı. Sözleşmelerin nasıl çevrileceğinden çevrilmezse ödenecek olan para cezasına kadar pek çok detay açıklandı.
Dövizle Sözleşme Nasıl Türk Lirası Olarak Hesaplanacak, Dövizle Sözleşme Hesaplaması Nasıl Yapılacak?
“Konut ve çatılı iş yeri kira sözleşmeleriyle ilgili” Hazine ve Maliye Bakanlığı örnekler vererek açıklamada bulundu. Verilen örnekte 18 Şubat 2017 tarihinde yapılan 5 yıllık kira sözleşmesinin nasıl Türk Lirasına çevrileceği açıklandı. İlk olarak 11 Ekim 2018 tarihi itibariyle bin dolarlık sözleşme Türk Lirasına çevrildi.
Merkez Bankası kuru 3.77 lira, TÜFE ise yüzde 17.99 üzerinden hesaplandığında sözleşme bedeli 4 bin 457 lira olarak belirlendi. 11 Ekim 2018 tarihinde Türk Lirasına çevrilen sözleşmenin 18 Şubat 2019 tarihinde dolacak vadesi için ise varsayımsal bir TÜFE tahmini ile hesaplama gerçekleştirildi.
4 aylık TÜFE değişim oranı yüzde 6 olarak temel alındığında sözleşme bedeli ile TÜFE bu rakamlarla 4 bin 724 lira olarak hesaplandı. Aynı sözleşmenin üçüncü aşamasında 18 Şubat 2020 ile 11 Ekim 2020 arasındaki sözleşme bedeli hesaplandı. Yine TÜFE varsayımsal olarak yüzde 15 olarak hesaplandı. Son belirlenen 4 bin 724 liralık sözleşme bedeli bu sefer yüzde 15 tahimini üzerinden TÜFE ile çarpıldı. Sözleşme bedeli de 5 bin 433 lira olarak bulundu.
Dövizle Kira Sözleşmesi Türk Lirasına Çevrilmezse Ne Olacak?
Dövizle sözleşme yasağı bulunmasına rağmen Türk Lirasına çevrilmeyen kira sözleşmeleri için ise bakanlık "Tebliğ’e aykırılıklara ilişkin Türk Parası Kıymetinin Korunması Hakkında 1567 Sayılı Kanunun 3 üncü maddesinin birinci fıkrası kapsamında 3.000-25.000 TL tutarında (yeniden değerleme oranları dikkate alındığında yaklaşık 6.300-55.000 TL) idari para cezası sözleşmenin her bir tarafı için ayrı ayrı olmak üzere uygulanacaktır. Tekerrür durumunda ise bu cezalar iki katı olarak uygulanmaktadır." açıklaması ile para cezası tutarını açıkladı.
Haber Kaynağı: emlak365.com
NOT: BU HABERİN İZİNSİZ, AKTİF LİNK VERİLMEDEN, BİR BÖLÜMÜNÜN ALINMASI VEYA TAMAMININ KOPYANIP KULLANILMASI DURUMUNDA HUKUKİ SÜREÇ BAŞLATILACAKTIR…"