Yeni vergi düzenlemesi sonrasında kira fiyatları artabilir!

Kira fiyatları gündemdeki yerini korumaya devam ediyor. Aktarılan son habere göre yeni vergi düzenlemeleri kapsamında birden fazla evi olan kişiler için ek vergi yükümlülüklerinin yakın zamanda uygulamaya alınacağı ifade ediliyor.
Yeni vergi düzenlemesi sonrasında kira fiyatları artabilir!

Konuya ilişkin Vergi Uzmanı İsmail Vefa Ak tarafından önemli değerlendirmeler geldi. Ak’a göre bu düzenlemenin kira fiyatları üzerinde etkisi olacak. Peki, ama nasıl?

Ek vergi yükümlülüklerinin özellikle ikinci evi olanlara daha ağır maliyetler çıkarabileceği tahmin ediliyor. Ak’ın değerlendirmesine göre durum şu şekilde:

İkinci evi olanlardan daha yüksek vergiler alınması planlanıyor. Bunun yanı sıra konutunu 5 yılın sonunda satanlar için yüzde 40’a vatan ek vergi maliyeti de gündemde.

Yine aynı şekilde iki ya da daha fazla evi olan kişilerin ödeyeceği emlak vergisi oranlarının da artırılması planlanıyor. Peki, bu durum konut fiyatlarına nasıl bir etki göstertebilir?

EVLERİN SATIŞA ÇIKMASINA NEDEN OLABİLİR

Vergi Uzmanı Ak’ın değerlendirmesine göre ek yükümlülüklerinin ikinci evi olan kişiler için artış göstermesi bu evlerin satışa çıkarılmasına sebep olabilir. Bu durum da aslında otomatik olarak konut arzında artışa neden olabilir.

Konut arzının artmasının kira fiyatlarını tam olarak nasıl etkileyeceği bilinmemekle birlikte uzmanın değerlendirmesine göre bu tür bir düzenleme kira fiyatlarında artışa sebebiyet verebilir. Özellikle 1 Temmuz 2024 tarihinden itibaren yüzde 25 kira zam sınırının kaldırılacak olması bu durumu hızlandırabilir.

VERGİ KAYIPLARININ ENGELLENMESİ AMAÇLANIYOR

Hükümet, bu düzenleme ile birlikte vergi kayıplarının önüne geçmeye çalışıyor. Düzenlemenin en temel hedefi, gayrimenkullerin rayiç bedeller doğrultusunda doğru bir şekilde belirlenmesini sağlamak. Bu şekilde harç ve gelir vergisi kayıpları da engellenmiş olacak.

Diğer yandan konut ekspertiz raporlarının da doğru tutarlarla belirlenmesi ile birlikte de vergi kayıplarının önüne geçilmesi amaçlanıyor.