1800 gün toplayan emekli olacak! 10 yıl çalışmak yeterli, 7.500 TL maaş!

SGK’nın emeklilik koşulları ağır olarak eleştirilse de yine de sistem içerisinde bazı durumlarda erken emeklilik imkanı sağlanabiliyor. Hatta 10 yıl çalışarak emekli olma hakkı elde edilebiliyor. 1800 günle emeklilik hakkı kimlere veriliyor?
1800 gün toplayan emekli olacak! 10 yıl çalışmak yeterli, 7.500 TL maaş!

Türkiye’de emeklilik sistemi çalışanlara zorlu koşullarda emeklilik imkanı sağlayabilirken SGK bazı özel koşulların gerçekleşmesi halinde sigortalılara oldukça erken sürelerde emekli maaşı bağlayabiliyorlar. Hatta bu emeklilik modelinde yaş şartı dahi uygulanmıyor. Peki bu erken emeklilik hakkı kimlere veriliyor?

1800 GÜN İLE EMEKLİLİK AVANTAJI!

SGK mevzuatında çok özel bazı durumlarda sigortalılar için emeklilik kapısı sonuna kadar aralanabiliyor. Bu özel koşullar ise sigortalıların çalışma hayatı süreci içerisinde çeşitli hastalıklarla veya kaza gibi durumlarda iş gücü kaybı yaşamaları ile gerçekleşiyor. SGK iş gücü kaybına bağlı olarak sigortalılara erken emekli olma hakkı tanıyor. Bunun için ise 1800 gün prim şartı uygulanıyor.

Bir sigortalı eğer çalışmaya başladıktan sonra iş gücü kaybı yaşamışsa ve bu kayıp en az yüzde 60 ise o zaman malulen emekli olma hakkına sahip oluyor. Bu hakkın kullanılabilmesi için ise 10 yıl sigortalılık süresi ve en az 1800 gün prim ödeme gün sayısı şartları aranıyor. 5 yıl boyunca aralıksız çalışan bir sigortalı 1800 prim gününe ulaşabiliyor. Bu koşullar sağlandığında yaş şartı olmaksızın sigortalılara malulen emekli olma hakkı veriliyor.

HANGİ HASTALIKLAR KAPSAM İÇERİSİNDE!

Malulen emeklilik hastalık nedeniyle de hak olarak verilebiliyor. SGK bu hastalıkların neler olduğunu zaman zaman açıklıyor. Tüberküloz, AIDS, beyin felci, organ yetmezlikleri, kanser çeşitleri, parkison ve bu çeşit iş kaybına neden olan hastalıkları olanların erken emekli olma imkanları doğabiliyor. Bu hastalıklara sahip sigortalılara sağlık raporunda yüzde 60 ve üzerinde iş kaybı yaşadıklarına dair rapor verilirse SGK bu kişileri malulen emekli ediyor. Sağlık raporunda iş gücü kaybı yüzde 60 altındaysa bu hastalıklar tek başlarına erken emeklilik için gerekçe olamıyor.

7.500 TL MAAŞ ALACAKLAR!

Malulen emeklilik kapsamında emekli olanların pek yüksek maaş alma imkanları olmayabiliyor. Ancak yapılan son düzenleme ile en düşük emekli maaşı 7.500 TL’ye yükseltilmişti. 1800 günle emekli olunması durumunda da 7.500 TL ve üzerinden maaş alınabiliyor. Bu açıdan ciddi bir maaş kaybı olmayabiliyor.