Asgari ücret zam pazarlığı başlıyor! Yeni maaşlar için iki rakam masada!

Asgari ücrete yapılacak olan zam için kritik süreç başlıyor. Asgari Ücret Tespit Komisyonunun toplanacağı tarih belli oldu. Asgari ücret için pazarlık masasında hangi rakamlar var?
Asgari ücret zam pazarlığı başlıyor! Yeni maaşlar için iki rakam masada!

7,1 milyon asgari ücretli vatandaşın aylardır merakla bekledikleri kritik süreç resmen başlıyor. Asgari ücrete Temmuz ayında yapılacak olan zammın belirlenebilmesi için ilk resmi adım atıldı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan bir çağrı yaparak Asgari Ücret Tespit Komisyonunu toplantıya davet etti. Asgari ücret tespit komisyonu ne zaman ve nerede toplanacak?

İLK TOPLANTI TARİHİ BELLİ OLDU!

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan taraflara çağrı yaparak Asgari Ücret Tespit Komisyonu üyelerini toplantıya davet etti. Bu toplantının 13 Haziran 2023 Salı günü yapılacağı bildirildi. İlk toplantı Çalışma Bakanlığı’nda yapılacak, işçi ve işveren temsilcileri bakanlıkça misafir edilecek. Tarafların ilk zam teklifleri de bu toplantıda dile getirilecek.

KOMİSYONDA KİMLER OLACAK?

Asgari Ücret Tespit Komisyonu yasal olarak kurulan bir çalışma organıdır. Bu komisyonun üyelerinin kimler olacağı yasalarla belirlenmiştir. Toplam 15 üyeden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonunda hükümeti temsilen 5 üye bulunmaktadır. Bu üyeler Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığının üst düzey bürokratlarıdır. İşverenler ise komisyonda TİSK tarafından 5 üye ile temsil ediliyor. Aynı şekilde işçileri de 5 üye ile TÜR-İŞ temsil ediyor.

PAZARLIK MASASINDA HANGİ RAKAMLAR OLACAK?

Asgari ücret zammı için kurulacak olan pazarlık masasında bazı rakamlar yer alacak. Özellikle işçi ve işveren taraflarının önerecekleri rakamlar belirleyici olacak. İşverenlerden gelen sinyallere göre yüksek oranlı bir zamma karşı durulacak. Yüzde 20 seviyelerinde bir zam işverenler tarafından makul görülüyor. İşçi tarafında ise çok daha dirençli bir talep ortaya konulacak. Bir süre önce kamu işçilerinin maaş zammı pazarlığında masada talep ettiği zam oranını alarak anlaşma sağlayan Türk-İş Başkanı Ergün Atalay yie aynı tarifede ısrarcı olacak. İşçi temsilcilerinin kamu işçilerinde olduğu gibi yüzde 45 oranında zam talep edecekleri iddia ediliyor. İşverenin önereceği yüzde 20 zam ile yeni asgari ücret 10.207 TL, işçilerin talep edeceği yüzde 45 zamla yeni asgari ücret 12.333 TL olacak.

Öte yandan asgari ücrete yapılacak zam kararı çok büyük bir ihtimalle Kurban Bayramı öncesinde belli olmuş olacak.