Asgari ücret zammı için rakam verdi! Hükümete yakın gazeteciden heyecanlandıran açıklama!

Milyonlarca vatandaş asgari ücrete yapılacak zammın ne kadar olacağını merak ederken bu konuda çok önemli bir gelişme yaşandı. Hükümete yakın gazeteciler arasında bulunan Faruk Erdem asgari ücret ile alakalı olarak rakam açıkladı. Asgari ücrete ne kadar zam yapılacak? İşte o açıklanan rakam...
Asgari ücret zammı için rakam verdi! Hükümete yakın gazeteciden heyecanlandıran açıklama!

Türkiye’de milyonlarca asgari ücretli çalışan ve onların aileleri ile işverenleri asgari ücrete yapılacak olan zammı büyük bir heyecanla bekliyorlar. Patronlar maliyetlerini öğrenmek için işçiler ve aileleri ise gelirlerinin ne kadar arttığını görmek için bu zam kararı beklemeye geçtiler. Asgari ücret zammına dair gelişmeler yakından takip edilirken bu konuda önemli bir gelişme yaşandı.

ASGARİ ÜCRET ZAMMI KARARI NASIL ALINACAK?

Asgari ücretin ne kadar olacağı merak edilirken hükümete yakın gazetecilerden olan Faruk Erdem katıldığı bir canlı yayında asgari ücret zammına dair önemli bilgiler verdi. Önce zam kararının nasıl alındığına dair bilgilendirmede bulunan Faruk Erdem, “Her yıl Aralık ayında Asgari Ücret tespit Komisyonu toplanıyor. Bu komisyonda 5’i işçi temsilcisi, 5’i işveren temsilcisi ve 5’i de hükümet temsilcisi olmak üzere 15 üye yer alıyor. Bu 15 kişi gelen veriler üzerinden asgari ücret hesaplaması yapıyorlar.” dedi.

ASGARİ ÜCRET ZAM HESAPLAMALARI!

Asgari ücret zammında enflasyonun çok önemli olduğuna dikkat çeken Faruk Erdem, “Geçmiş yıllarda yapılan asgari ücret zamlarına baktığımızda en önemli parametre enflasyon rakamları olmuş. Enflasyonun 3 puan, 5 puan, 7 puan, 10 puan üzerinde asgari ücret zammı yapılmış. Sadece geçtiğimiz yıl çok özel koşullar vardı ve yüzde 50 zam yapıldı. Ayrıca asgari ücrete bu yıl bir de ara zam yapıldı. Yıl boyunca baktığımızda asgari ücrette kümülatif yüzde 96 zam yapıldığını görüyoruz.” ifadelerini kullandı.

Asgari ücrete dair bazı zam hesaplamalarını paylaşan Faruk Erdem, “Temmuz ayında yapılan son asgari ücret zammından sonra brüt asgari ücret 6.471 TL, net asgari ücret de 5.500 TL oldu. Son 3 aylık enflasyon yüzde 7,05 çıktı. Daha 3 aylık veri var. 6 aylık enflasyon tahminleri de yüzde 20 ile yüzde 30 civarında bulunuyor. Bu sene enflasyonun üzerine asgari ücrete bir de refah payı verilecek. Yıl sonu enflasyon tahminlerine baktığımızda orta vadeli programda yüzde 65 rakamını görüyoruz. Diğer beklenti anketlerinde ise yüzde 70 ile yüzde 75 arasında bir rakamla karşılaşıyoruz.

Refah payını hesaba katmadan tahminlere göre 6 aylık enflasyona göre am hesaplarsa asgari ücret 6.600 TL ile 7.150 TL arasında olur. Yıllık enflasyon ile hesap yaparsak o zaman da asgari ücret 9.075 TL ile 9.350 TL arasına yükselir. Tüm bu rakamların arasında bir asgari ücret zammı kararı alınacaktır.” şeklinde konuştu.

ASGARİ ÜCRET EN AZ 8.500 TL!

Asgari ücret zammına dair aldığı bilgiyi de paylaşan Faruk Erdem, “Kulislerde elbette rakamlar konuşuluyor ama bunlar kesin zam tutarları değil elbette. Her an dengeler değişebilir. Benim içeriden aldığım bilgilere göre asgari ücret en az 8.500 TL olacak. Bu rakam konuşuluyor diyebilirim. Kişisel kanaatime göre daha üstü olur ama daha altı olmaz.” dedi.