Asgari ücrete seçim hesaplaması! Temmuz zammı için rakam belli olmaya başladı!

Resmi olmayan seçim sonuçlarının büyük oranda belli olmasının ardından asgari ücrete temmuz ayında yapılacak olan zam da netleşmeye başladı. Asgari ücrete ne kadar zam yapılacak ve kaç TL’ye çıkacak?
Asgari ücrete seçim hesaplaması! Temmuz zammı için rakam belli olmaya başladı!

Türkiye’de çok kritik bir seçim geride kalırken iktidar bu seçimden göreceli bir zaferle çıktı. Cumhurbaşkanı seçimi ikinci tura kalırken TBMM’de çoğunluk Cumhur İttifakı’nın elinde bulunuyor. Finansal piyasalarda da hükümetin devam etmesine dair fiyatlamalar yapılmaya başladı. Bu durumda asgari ücrete Temmuz ayında yapılacak olan zam için de miktarlar yavaş yavaş netleşmeye başladı.

MUHALEFETİN VAATLERİ DEVRE DIŞI!

Seçim öncesinde muhalefet tarafından toplumun tüm kesimlerine farklı vaatler verildi. Asgari ücret de bu vaatlerden birisiydi ve yüzde 50 oranında zam yapılacağı sözü verilmişti. Seçim sonuçlarına göre Kemal Kılıçdaroğlu’nun Cumhurbaşkanı olma ihtimali zayıfladı. Bu durumda da asgari ücret zammı için verilen vaat de devre dışı kaldı. Asgari ücret zammında artık Cumhur İttifakı’nın iktidarının kriterlerine göre zam yapılacak.

ASGARİ ÜCRET ZAMMINDA SON DURUM!

Asgari ücret zammında henüz ortada kesin bir rakam bulunmuyor. İkinci tur Cumhurbaşkanı seçimini Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kazanması halinde yeni kurulacak hükümet asgari ücret zammına kadar verecek. Ancak asgari ücret zammına dair Çalışma ve Sosyal Güvenlik bakanı Vedat Bilgin’in seçim sürecinde yaptığı net açıklamalar bulunuyor. Bu açıklamalara göre aşağı yukarı asgari ücrete yapılacak olan Temmuz zammı ortaya çıkabiliyor.

500 DOLAR KRİTERİ!

Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Vedat Bilgin seçim öncesinde yaptığı açıklamalarda asgari ücret için kriterin 500 dolar olması gerektiğini söylemişti. Asgari ücret zammında da bu kriterin uygulanması yüksek ihtimal haline geldi. Bugünün dolar kurunda hesaplama yapıldığında 500 dolar 9.830 TL’ye karşılık geliyor. Buna küçük bir ekleme yapılarak 10.000 TL şeklinde yeni asgari ücret belirlemesinin yapılması beklentiler arasında yer alıyor. Bu durumda asgari ücrete 1.494 TL zam yapılmış olacak.

AÇLIK SINIRININ ALTIN KALIR!

Asgari ücretin 10.000 TL olarak belirlenmesi halinde Türkiye’de 7,1 milyon asgari ücretli açlık sınırının altında maaş almaya devam edecekler. Nisan ayında Türk-İş verilerine göre 4 kişilik bir ailenin açlık sınırı 10.135 TL olarak açıklanmıştı. Bahsi geçen zam yapılırsa Nisan verilerine kıyasla asgari ücret açlık sınırının 135 TL altında kalacak.