Asgari ücretlilerin cebi para dolacak! Maaş zammının yanında 2023 sürprizi maaş promosyonu!

Asgari ücret zammının ne kadar olacağı merak konusuyken gündeme bomba gibi bir iddia atıldı. Hükümetin kamu bankaları üzerinden asgari ücretlilere maaş promosyonu vermek için girişimde bulunduğu iddia edildi. Asgari ücretlilere 2023 sürprizi maaş promosyonu mu olacak?
Asgari ücretlilerin cebi para dolacak! Maaş zammının yanında 2023 sürprizi maaş promosyonu!

Türkiye’de yaklaşık 8 milyon asgari ücretli vatandaş maaşlarına yapılacak olan zammı büyük bir heyecanla bekliyorlar. Asgari ücret zammının açıklanmasına yaklaşık 2 aylık bir süre var. çeşitli iddialar ortaya atılsa da asgari ücrete hatırı sayılır oranda bir zam yapılmasına kesin gözüyle bakılıyor.

ASGARİ ÜCRET ZAMMI BEKLENİYOR!

Temmuz ayında memurlar ve emekliler yüzde 40’ın üzerinde maaş zammı alırken asgari ücretlilerin ara zammı yüzde 30 seviyesinde kalmıştı. Enflasyon karşısındaki kayıpların da telafi edileceği bizzat Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanmıştı. Bu da en azından yüzde 50-60 seviyelerinde bir zammı işaret ediyor. Ancak hükümetin asgari ücretliler için planının sadece maaş zammı olmadığı iddiası gündeme bomba gibi düştü.

ASGARİ ÜCRETLİLERE MAAŞ PROMOSYONU MU VERİLECEK?

Asgari ücretliler hakkında ortaya atılan iddia maaş promosyonları ile alakalı oldu. Maaş promosyonu imkanından yararlanamayan asgari ücretlilere kamu bankaları üzerinden bu imkanın verileceği belirtiliyor. Maaşlarını promosyon alacakları bankadan alacak olan asgari ücretliler için ek bir gelir de bu maaş promosyonu olacak.

ÖZEL SEKTÖR İÇİN SİSTEM DEĞİŞECEK!

Asgari ücretlilerin de içerisinde olduğu özel sektörde maaş promosyonu verilmiyor. Sadece bazı işverenler bankalardan temin ettikleri bazı gelirleri çalışanları ile paylaşabiliyorlar. Bir yasal değişiklik ile bankalar ile maaş promosyonu anlaşmaları özel sektör olarak da gündeme gelebilecek. Ancak burada farklı kurallar işleyecek. Özel sektörde işten çıkarmaların daha kolay olmasından dolayı maaş ödemelerinin kesilecek olması bankaların mağdur olmasını gerektireceği için maaş promosyonu anlaşmaları yıllık olarak yapılıp ödemeler aydan aya verilecek.

ASGARİ ÜCRETLİLERE NE KADAR MAAŞ PROMOSYONU VERİLMESİ PLANLANIYOR?

Asgari ücretliler için maaş promosyonunu ilk etapta kamu bankaları Halkbank, Ziraat Bankası ve Vakıfbank verecekler. Kurulacak yeni sistemin sonuçlarını bekleyecek olan özel bankalar tıpkı emeklilerde olduğu gibi devreye girebilecekler. Yıllık olarak yapılacak maaş promosyonu anlaşmaları asgari ücrete yapılacak olan maaş zammı da hesaplanarak belirlenecek. Şu anda yıllık olarak asgari ücretlilere 3.000 TL maaş promosyonu ödenmesinin hesapları yapılıyor. Böyle bir durumda asgari ücretliler maaşlarına ek olarak her ay 250 TL maaş promosyonu alacaklar. Emeklilerin 3 yıllık promosyonları ile karşılaştırıldığında asgari ücretliler 3 yılda 9.000 tL maaş promosyonu almış olacaklar.