Avrupa faiz artırdı, paritede işler tersine döndü! Dolar kuru ve euro kuru ne kadar oldu?

Euro ile dolar arasındaki kıyasıya rekabette tarihi bir gün daha yaşandı. Bir süre önce dolar karşısında eriye Euro bugün çok kritik bir hamle ile kayıplarının bir kısmını geri aldı. Euro/dolar paritesinde son durum ne? Türk lirası bu durumdan nasıl etkilendi? Dolar kuru ile euro kuru kaç TL oldu?
Avrupa faiz artırdı, paritede işler tersine döndü! Dolar kuru ve euro kuru ne kadar oldu?

Dünya ekonomisinde kritik gelişmeler yaşanmaya devam ediliyor. FED tarafından uzun bir süredir faiz artırımları yapılıyor ve bu faiz artırımlarından en çok kazançlı çıkan dolar oldu. Dolar endeksi rekor seviyelere ulaşırken Euro karşısında da ciddi değer kazanan bir dolar dünya finans piyasalarında büyük ses getirmişti. Avrupa Birliği Merkez Bankası faiz artırımında geç alında Euro/dolar paritesi çok uzun yıllar sonra ilk defa 1.00 seviyesinin aşağısına gerilemişti. Bugün ise kritik bir hamle ile euro dolara karşı kayıplarının önemli bir kısmını geri aldı.

AVRUPA MERKEZ BANKASI FAİZ ARTTIRDI

Avrupa Merkez Bankası geçtiğimiz ay 75 baz puanlık faiz artırımı yapmıştı. Bu ayın faiz kararı da bugün açıklandı ve 75 baz puan daha faiz artırımı yapılmış oldu. Bu karar ile beraber değer kazanan euro yeniden dolardan daha değerli bir para birimi haline geldi. Parite 1.00 seviyesini aşarken dünyanın iki kıymetli parası arasındaki kıyasıya mücadele sürüyor.

EURO VE DOLAR KURLARI NE KADAR OLDU?

Avrupa Merkez Bankası’nın faiz kararının ardından euro kuru 18,64 TL’ye yükseldi. Dolar kuru ise şu anda 18,61 TL’den işlem görmeye devam ediyor. Parite ise euro lehine 1.0010 seviyesine çıktı. Türk lirası her iki para birimi karşısında da değer kaybederken şimdi gözler FED’in faiz kararına çevrildi. FED’in faiz kararının ardından paritede önemli değişiklikler olması bekleniyor.

Öte yandan tüm bu gelişmeler Türk lirası için herhangi bir fayda sağlamadı. Aksine parite etkisiyle Türk lirası hem dolar karşısında hem de euro karşısında değer kaybetti. Ayrıca euro ile dolar arasındaki rekabet tabelaya anlık olarak yansıyor ve parite hızlı şekilde düşüp hızlı şekilde yükseliyor.