Bu rakam daha önce hiç söylenmedi! Asgari ücret için en farklı zam hesaplaması!

Asgari ücret zammının ne kadar olacağı büyük bir merakla beklenirken zam hesaplamaları yapılmaya da devam ediliyor. Asgari ücret zammı için çok farklı bir zam hesaplaması geldi. Asgari ücret 10 Bin TL’nin üzerine mi çıkıyor?
Bu rakam daha önce hiç söylenmedi! Asgari ücret için en farklı zam hesaplaması!

Türkiye’de asgari ücretli olarak çalışan yaklaşık 8 milyon vatandaş asgari ücrete yapılacak olan zammın ne kadar olacağını merakla bekliyorlar. Asgari ücret zammına dair hem Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan hem de Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin açıklamalarda bulunuyorlar. Bu açıklamalar çok güçlü bir asgari ücret zammını işaret ediyor. Kamuoyunu büyük bir beklentiye sokan Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Bakan Bilgin konuya dair en yetkili iki isim arasında yer alıyorlar.

ASGARİ ÜCRET ZAMMINA ONLAR KARAR VERECEK!

Asgari ücret zammı Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nda belirleniyor. Ancak bu komisyonun yapısı gereği Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin belirleyici olacak. Komisyonda 5 işveren temsilcisi ile 5 işçi temsilcisi yer alacaklar. İşçilerin ve işverenlerin aynı sayıyla temsil edildikleri komisyonda 5 üye de Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’ndan olacak. Bakan Vedat Bilgin ise komisyona başkanlık yapacak. Bir anlamda hükümet ne derse asgari ücret komisyonunda o karar çıkabiliyor. Bu açıdan Bakan Vedat Bilgin asgari ücreti belirlemede etkili olacak. Ayrıca komisyonun belirleyeceği rakam hakkında son sözü de Cumhurbaşkanı Erdoğan söyleyecek.

ASGARİ ÜCRET ZAMMI HESAPLAMALARI

Asgari ücret ile alakalı olarak zam hesaplamaları sürekli yapılıyor. Bu hesaplamaların çıkış noktası daima enflasyon rakamları oluyor. Enflasyon rakamlarına göre yapılan hesaplamalarda 7.250 TL ile 9.400 TL arasında rakamlar bulunuyor. Yıllık enflasyon üzerinden yapılan bu hesaplamalarda enflasyon rakamı yüzde 65 ile 75 arasında alınıyor. Ancak gündeme çok farklı bir asgari ücret hesaplaması bomba gibi düştü.

EN FARKLI ASGARİ ÜCRET ZAMMI HESAPLAMASI

CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Kuşoğlu asgari ücret zammı hesaplamasına çok farklı bir açıdan yaklaşarak, “Hiç hesaplamaya girmeden asgari ücretin 10 Bin TL’nin altında olmaması gerektiğini söyleyelim. Şimdi Geçtiğimiz yılın bütçesi 1 trilyon 700 milyar olarak belirlenmişti. 2023 yılının bütçesi ise 4,5 trilyona çıktı. Enflasyon rakamı hiç aramanıza gerek yok. İşte gerçek enflasyon rakamı burada. Yüzde 140, 150 gibi bri enflasyon var ortada. Şimdi hal böyle olunca siz asgari ücrete yüzde 70 enflasyondan zam yaparsınız haksızlık olur. Kendi bütçenizi ne kadar arttıryorsanız asgari ücretlinin maaşını da o kadar yükselteceksiniz. Bu hesaplama ile en az 10 Bin TL olmak üzere asgari ücret 12 Bin TL dolaylarında olmalıdır.” dedi.