Cep telefonu olan herkesi ilgilendiriyor! Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yeni zam kararı

2023 senesine sayılı saatler kalırken yeni zam kararları ve vergi düzenlemeleri peş peşe açıklanmaya devam ediyor. Özel İletişim Vergisi ÖİV oranı 2023 açıklandı.
Cep telefonu olan herkesi ilgilendiriyor! Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yeni zam kararı

ÖİV oranı 2023 için beklenen rakam açıklandı. 30 Aralık 2022 tarihli Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlanan Özel İletişim Vergisi Genel Tebliği (Seri No: 21) ile beraber cep telefonu abonelerini ilgilendiren yeni bir düzenlemeye ve zam kararına imza atılmış oldu. 

Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yayımlanan tebliğ kapsamında 13/7/1956 tarihli ve 6802 sayılı Gider Vergileri Kanununun 39 uncu maddesinin üçüncü fıkrasında belirlenen Özel İletişim Vergisi için beklenen 2023 zam oranı belirlenmiş oldu. 2022 yılı yeniden değerleme oranı olan yüzde 122,93 oranı üzerinden özel iletişim vergisi zam oranı da belirlendi. 

ÖİV ORANI 2023 AÇIKLANDI! 2023 YILINDA ÖZEL İLETİŞİM VERGİSİ NE KADAR, KAÇ TL OLDU?

Yayımlanan tebliğ kapsamında “Mobil telefon aboneliğinin ilk tesisinde (iş ve hizmetlerin merkezi bir sunucu tarafından uzaktan izlenmesi ve yürütülmesine yönelik makineler arası veri aktarımına mahsus olan ve bunların yürütülmesi için zorunlu olanlar dışında sesli, görsel iletişim veya genel amaçlı internet erişimi için kullanılmayan mobil telefon aboneliğinin ilk tesisi ile operatör değişiklikleri hariç) yirmimilyon lira ayrıca özel iletişim vergisi alınır.

Bu tutar, her yıl bir önceki yıla ilişkin olarak 213 sayılı Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre belirlenen yeniden değerleme oranında artırılmak suretiyle uygulanır. Hesaplanan tutarın yüzde beşini aşmayan kesirler dikkate alınmaz.” hükmü yer almaktadır" denilerek 2023 yılında uygulanacak olan maktu vergi tutarı 1 Ocak 2023 tarihi itibari ile 260 TL olarak belirlendi.

Cep telefonu olan herkesi ilgilendiriyor! Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yeni zam kararı

CEP TELEFON FATURASINA KAÇ TL ZAM GELECEK?

Yayımlanan yeni tebliğ kapsamında 2023 senesinde ÖİV 260 TL olarak ilan edilirken söz konusu rakam 12 ay taksitle faturaya yansıtılıyor. Yapılan zamdan sonra rakam 9,75 TL yerine 21,67 TL'ye yükselmiş oldu. Yani faturada aylık 11,92 liralık zam yansıtılmış oldu. 

Yayımlanan mükerrer sayı ile 2023 senesinde pek çok vergi ve ödemeye zam gelirken emlak vergisi de yüzde 61,46 olarak belirlendi.