Dolar kuru 14 TL mi olacak? Hocaların hocası ünlü ekonomist açıklama yaptı!

Hocaların hocası ünlü ekonomist Prof. Dr. Esfender Korkmaz dolar kuru ile alakalı olarak değerlendirmelerde bulundu. Dolar kurunun 14 TL’ye düşeceği iddialarını yorumlayan Esfender Korkmaz bunun gerçekleşme ihtimalini açıkladı. Dolar kuru 14 TL olur mu?
Dolar kuru 14 TL mi olacak? Hocaların hocası ünlü ekonomist açıklama yaptı!

Türkiye ekonomisinde sıkıntılı süreçler devam ederken hükümete yakın ekonomistler zaman zaman dolar kurunun düşeceğini iddia ederek büyük bir heyecan yaratıyorlar. Türkiye’de iktisat alanında hocaların hocası olarak tanınan Prof. Dr. Esfender Korkmaz bu iddiaları değerlendirdi. Dolar kuru düşer mi, buna imkan var mı?

SERBEST KAMBİYO REJİMİ YENİDEN DÜZENLENMELİ

Türkiye ekonomisinin dışa bağımlı olduğunu söyleyen Prof. Dr. Esfender Korkmaz, “Türkiye’de bir serbest kambiyo rejimi var. Bu rejimin konjonktüre göre düzenlenmesi lazım. Dalgalı kur politikası aslında cari açıkları otomatik olarak gideren bir sistemdir. Ancak bu Türkiye’de öyle olmadı. Bir ara TL çok değerlendi ve bugün de çok değersizleşti. Türkiye ekonomisi dışa bağlı. Türkiye ithal edemezse üretim yapamaz. Türkiye bir aralar iplik ihraç ederdi ama şimdi tam tersi oldu.” dedi.

NET HATA NOKSAN CARİ AÇIĞA ÇARE OLMAZ

Cari açık meselesine dikkat çeken Prof. Dr. Esfender Korkmaz, “Türkiye’nin cari açık sorunu var. Merkez Bankası’nın net hata noksan kalemi ile bu cari açık kapanmaz. Kaynağı belirsiz döviz girişi ile bunları başaramazsınız. 28,3 milyar dolarlık kaynağı belirsiz döviz girişinin önemli bir kısmının Katar’dan geldiği söyleniyor. Net hata noksan kalemi çok yüksek olursa sorun olur. Yoksa bu kalem her dönem vardır. Lakin bu durum çare olmaz. Aksine ekonomiyi daha kırılgan yapar.” ifadelerini kullandı.

Ekonomik önlemlerin alınmadığını belirten Prof. Dr. Esfender Korkmaz, “Bu sene Türkiye 50-55 milyar dolar cari açık verecek. Bir de 182 milyar dolar ödenmesi gereken dış borç var. 230 milyar dolar eder. Bunun için döviz kazanmak lazım. Cari açığın düşürülmesi lazım. Bunun da yapılması gereken önlemler alınmıyor. Merkez Bankası’nın yeniden yapılandırılması lazım. Kambiyo sistemi değişmeli, istikrar programı yapacaksın. Gerekirse IMF’den 100 milyar borç alacaksın. Bunu kimse istemez ama Türkiye o noktaya geldi.” şeklinde konuştu.

DOLAR KURU 14 TL’YE DÜŞER Mİ?

Dolar kurunun 14 TL’ye düşeceği iddiasını yorumlayan Prof. Dr. Esfender Korkmaz, “Dolar kurunun 14 TL’ye düşeceğini iddia edenler hayal aleminde yaşıyorlar. Şu anda doların aslında 10 TL olması lazım. Ancak istikrarsızlık olduğu için dolar kuru yükseliyor ve yükselmeye de devam edecek. Türkiye’de dolar kurunun düşmesi mümkün değil. Bunun hiç mi imkanı yok? Aslında imkanı var ama mevcut politikalarla olmaz. IMF’den 100 milyar dolar kredi alırsın, Avrupa Birliği ile ilişkilerini düzeltip güven vererek yabancı yatırımcıyı çekersin. O zaman dolar kurunu 10 TL’ye de düşürürsün. Bunu şu andaki hükümet yapmaz. O yüzden dolar kuru yükselmeye devam eder.” dedi.

Not: Burada yer alan değerlendirmeler ve bilgiler yatırım kapsamında değildir. Haberimizde yatırım tavsiyesi kesinlikle verilmemiştir. Emlak365 bu konuda asla sorumluluk kabul etmez.