Dolar kuru yükseldi, altın fiyatları sert düştü! ABD enflasyon rakamları piyasaları tepetaklak etti!

ABD’de merakla beklenen enflasyon rakamları açıklandı. Bu rakamların açıklanmasının ardından dolar kuru yükselirken altın fiyatları sert düştü. Dolar kuru ve altın ne kadar oldu?
Dolar kuru yükseldi, altın fiyatları sert düştü! ABD enflasyon rakamları piyasaları tepetaklak etti!

Bu hafta finansal piyasalar için en kritik veri ABD’de açıklanacak olan Ağustos ayına ait enflasyon rakamlarıydı. Bu veri bugün resmen açıklandı ve piyasalar sallandı. Altın fiyatlarında sert düşüş meydana gelirken dolar kurunda da yükselişler olduğu takip edildi. Peki piyasalarda son durum ne? ABD enflasyon rakamları piyasaları nasıl etkiledi?

ABD ENFLASYON RAKAMLARI BEKLENTİYİ AŞTI

ABD’de bugün Ağustos ayında dair TÜFE rakamları açıklandı. Geçtiğimiz ay yıllık TÜFE yüzde 8,5 çıkmıştı. Piyasalar bu ay ise TÜFE’nin yüzde 8,1 olmasını bekliyordu. Ancak ABD Ağustos 2022 TÜFE oranı yüzde 8,3 olarak açıklandı. Enflasyon oranında düşüş meydana gelse de beklentilerin aşılmış olması piyasaları derinden etkiledi. Ayrıca gerçekleşen enflasyon düşüşü FED’in para politikasını gevşetecek seviyede olmadı.

ALTIN FİYATLARI SERT DÜŞTÜ

ABD enflasyon rakamları açıklanmadan önce ons altın piyasalarda 1.731 Dolar seviyesinde işlem görüyordu. Ancak gelen açıklama altın piyasası için yeni bir kabusu başlattı. Ons altın bir anda 32 dolar değer kaybederek 1.698 Dolar seviyesine kadar düştü. Meydana gelen bu düşüş altın piyasasında şok etkisi yaratırken altın fiyatları tepetaklak oldu. Altın piyasası uzmanlarının tüm yükseliş beklentileri de böylelikle son buldu.

Dolar kuru yükseldi, altın fiyatları sert düştü! ABD enflasyon rakamları piyasaları tepetaklak etti!

Ons altında meydana gelen düşüşler gram altını da etkiledi. Bir süredir 1.000 TL barajının üzerinde fiyatlanan gram altın da bu seviyenin altına düştü. Gram altın şu anda piyasalarda 997 TL noktasında işlem görmeye devam ediyor.

DOLAR KURU YÜKSELDİ!

ABD’de enflasyon rakamları bir taraftan da dolar kurunu etkiledi. Ancak dolar kuruna bu yansıma altın piyasası gibi sert olmadı. Bu rakamların ardından küçük çaplı bir yükseliş ile dolar kurunda fiyatlama gerçekleşti. 18,23 TL seviyesinde işlem gören dolar kuru 18,25 TL seviyesine çıktı. Ancak dolar kurunun 18,22 TL ile 18,24 TL arasında sabitlenmesi bu fiyatlama ile son bulmuş oldu.

Piyasalarda ABD enflasyon rakamlarının getirdiği şok etkisi atlatılmaya çalışılırken altın piyasasında yaşanan şok üzerine değerlendirmeler daha da önem kazandı. Enflasyon rakamlarının FED’in faiz artırımında şiddeti artırabileceğine dair ihtimalleri kuvvetlendirdi. Bu da altın piyasasına fiyat şoku olarak yansıdı.