Doları olana kaybettirecek karar! Geri sayım başladı, dolar kuru düşecek beklentisi!

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından geçtiğimiz hafta çok kritik bir karar alınmıştı. TL cinsinden kredi almak isteyen şirketler 1 Kasım tarihine kadar hesaplarındaki döviz mevduatlarını üçte bir oranında azaltmaları gerekiyor. Bundan dolayı dolar kurunda düşüşler bekleniyor.
Doları olana kaybettirecek karar! Geri sayım başladı, dolar kuru düşecek beklentisi!

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından dolar kuruna yönelik yeni bir müdahale gelmişti. 21 Ekim’de açıklanan karar gereği şirketler TL cinsinden kredi kullanmak istediklerinde hesaplarında bulunan dövizleri zorunlu olarak bozduracaklar. Daha önce şirketlere hesaplarında 15 Milyon TL karşılığında döviz bulundurabilme sınırı getiren BDDK bunu bir adım daha öteye taşıyarak sınırı 10 Milyon TL’ye indirdi. Banka hesaplarında 10 Milyon TL’nin üzerinde döviz bulunan şirketlere TL cinsinden ticari kredi verilemeyecek.

DOLAR KURU DÜŞECEK BEKLENTİSİ!

Şirketlerin hesaplarında bulunan dolar cinsinden paraların zorunlu olarak bozdurulacak olmasının bu hafta dolar kurunun fiyatlamasında etkili olması bekleniyor. Kredi kullanmak isteyen şirketler dolar varlıklarını bozduracakları için dolar kuru karşısında Türk lirası daha güçlü bir duruş sergileyebilecek. Bu aynı zamanda bankalardaki mevduat dengesini de Türk lirası tarafında değiştirecek. Bu gelişmeden dolayı bu hafta boyunca dolar kurunda düşüş beklentisi bulunuyor.

DÖVİZ STOKÇULUĞU ÖNLENMELİ

Konuya dair bir değerlendirme yapan Anadolu Aslanları İş Adamları Derneği Başkanı Orhan Aydın, “Türk lirası üzerinde bulunan döviz baskısını kırmamız gerekiyor. Bunun için de zaman zaman tedbirler alınabiliyor. Üretim yapmak için ara mal, hammadde, makine yatırımı yapacak olanlar bu alışverişi dövizle yapıyorlar. Bunun için ihtiyacın kadar harca ve seni idare edecek kadar döviz sakla formülü benimsenmeli. Dövizden para kazanma sevdasına girenler Türk lirasına zarar veriyorlar. Türk lirasının üstündeki döviz baskısını azaltmak istiyorsak döviz stokçuluğunu önlemeliyiz. BDDK’nın aldığı karar bu açıdan önemli. Vatanını seven zaten döviz stokçuluğu yapmaz.” dedi.

MİLLİ PARANIN DEĞERİ ARTTIRILMALI

BDDK’nın kararını yorumlayan Prof. Dr. Murat Demiröz ise, “ben genel olarak devletin piyasalara müdahalelerini doğru bulmuyorum. Ancak burada spekülatif bir durum var. Finansal istikrarı korumak için milli paranı değeri arttırılmalı. BDDK da bunu sağlamak için bazı adımlar atabilir. Hatta bunu bir adım öteye taşıyarak kullandırılan kredilerin nereye gittiği takip edilebilir. İslami Finans kurumları burada kullanılabilir. Çünkü onlar döviz ve faiz ile para kazanmak yerine doğrudan yatırıma yöneliyorlar. Para bu şekilde direkt olarak üretime ve yatırıma gidiyor.” ifadelerini kullandı.

DOLAR HAFTAYA NASIL BAŞLADI?

Öte yandan dolar kuru yeni haftaya 18,59 TL seviyesinde başlarken 18,60 TL seviyesinde işlem görmeye devam ediyor. Şirketlerin döviz bozdurma beklentilerine bağlı olarak dolar kurunda düşüşler olacağına dair analizler henüz gerçekleşmedi.

Not: Burada yer alan bilgiler ve değerlendirmeler yatırım kapsamında değildir. Yatırım yapılması halinde Emlak365 sorumluluk kabul etmez. Haberimizde kesinlikle yatırım tavsiyesi verilmemiştir.