Emekli maaş zammında yeni tablo! Seyyanen zamma ek enflasyon farkı!

Türkiye’de yaşanan yüksek enflasyondan dolayı emekliler geçim sıkıntısı içerisinde kalırken emekli maaş zamları ile alakalı olarak yeni kararlar alındığı bildirildi. Emekli maaşları için zam tablosu değişirken zamlı maaşlara dair ilk ipuçları geldi.
Emekli maaş zammında yeni tablo! Seyyanen zamma ek enflasyon farkı!

Türkiye’de yüksek enflasyon sorunu yaşanmaya devam ediliyor. Her ne kadar yaz aylarında baz etkisi ile enflasyonda derin düşüşler beklense de bu ekonominin toparlanacağı, vatandaşın alım gücünün yükseleceği anlamına gelmiyor. Bugüne kadar meydana gelen fiyat yükselişlerinin geri alınması mümkün değil. Enflasyon düşüşü sadece fiyatların yükseliş hızını kesebilecek. Emeklilerin enflasyon kayıpları bundan dolayı enflasyonun gerilemesi ile telafi edilemeyecek. Bunun için de emekli maaş zamları için derin bir hazırlık yapıldığı bildirildi.

SEYYANEN ZAM KARARI!

Emekli maaşlarında enflasyonun çok gerisinde kalındığı kamuoyunda herkesçe kabul ediliyor. Bunun da telafi edilmesi gerekiyor. Emeklilerin bu memnuniyetsizlikleri hükümete yerel seçimleri kaybettirirken Temmuz 2024 döneminde emeklilerin bir tepkisini daha almak iktidarın görmek isteyebileceği en son şey oluyor. Özellikle emekliler ile yeniden gönül bağı kurmak isteyecek olan iktidarın seyyanen zam hazırlıkları yaptığı açıklandı. Ankara kulislerine göre emeklilere Temmuz zammı uygulanmadan 2.000 TL tutarında seyyanen zam yapılması kararlaştırıldı.

TEMMUZ ZAMMI YÜZDE KAÇ OLACAK?

Yasal olarak emeklilerin Temmuz ayında maaşlarına zam yapılması gerekiyor. Bu zam da son 6 aylık enflasyon farkı olarak uygulanıyor. Bugüne kadar 2024 yılının ilk 4 ayının enflasyon farkı kesinleşti. Bu da yüzde 18,76 olarak bizzat TÜİK tarafından ilan edildi. Bu zammın üzerine Mayıs ve Haziran aylarının enflasyon farkı da eklenecek. Bu rakamın yüzde 22-24 seviyelerinde olması beklenirken bu zammın yüzde 25’e tamamlanacağı tahmin ediliyor. Böylece emekliler 2.000 TL seyyanen zamma ek olarak yüzde 25 de maaş zammı alacaklar.

EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI İÇİN SON KARAR NE?

En düşük emekli maaşı sorunu kök maaş hesabından dolayı yaşanıyor. Yapılacak olan seyyanen zam ile beraber bu sorun bir miktar aşılmış olacak ama tamamen nihayetlenmeyecek. Bundan dolayı en düşük emekli maaşına da zam yapılması planlanıyor. En düşük emekli maaşında da 2.500 TL’lik bir artışla rakamın 12.500 TL’ye yükseltileceği ve buna dair hazırlıkların yapıldığı iddia edildi.