EPDK kararı Resmi Gazete'de! Doğalgaz hizmet bedeline yüzde 84.4 zam geldi 1 Ocak 2023'te başlıyor

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu EPDK tarafından alınan karar ile 1 Ocak 2023 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere doğalgaz bağlantı ve hizmet bedellerine yüzde 84 zam geldiği açıklandı.
EPDK kararı Resmi Gazete'de! Doğalgaz hizmet bedeline yüzde 84.4 zam geldi 1 Ocak 2023'te başlıyor

Asgari ücret maaşı için yapılan yüzde 54,7 oranındaki zamdan sonra ne yazık ki işçilerin zamlı maaşları ceplerine girmeden pek çok ürün ve hizmete fahiş zamlar yapılmaya başlandı. İlk olarak marketlerdeki raf etiketleri zamlanmaya başlanırken toplu ulaşım bilet fiyatlarında ekmek fiyatlarına kadar pek çok üründe yeni zamlı tarifeler açıklanmaya başlanmıştı. 

Son dakika zam haberlerinden birini de EPDK duyurdu. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu EPDK tarafından alınan karar ile beraber doğalgaz bağlantı ve hizmet bedellerinde yüzde 84.4 oranında zam yapıldı. Gelen zam sosyal medyada büyük tepki çekerken vatandaşlar zammın geri çekilmesini talep etti. Peki, bu zam neyi etkileyecek, doğalgaz faturası artacak mı?

DOĞALGAZA ZAM GELECEK Mİ, 2023 YILINDA DOĞALGAZ FATURASI ARTACAK MI?

Asgari ücrete yapılan zam sonrasında gözler 2022 yılbaşında olduğu gibi "yeni bir zam furyası olacak mı?" sorusunun yanıtına çevrilmişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan asgari ücret maaşını açıklarken fırsatçılara asla geçit vermeyeceklerini ve zam yapanları takip edeceklerini duyurmuştu. Ancak, zam yağmuru engellenemedi. 

Daha vatandaş zamlı asgari ücret maaşını cebine almadan iğneden ipliğe her şeye zam gelmeye başladı. Resmi Gazete'de yayımlanan EPDK kararı ile doğalgaz dağıtım şirketlerinin 2023'te vatandaştan tahsil edeceği bağlantı ve hizmet bedellerine yüzde 84.4 zam yapıldı. Söz konusu ücret doğalgaz fiyatlarına değil doğalgaz bağlantı bedeli ve hizmetlerine yansıtıldı. Yani mevcut aboneleri değil yeni abone olacak ya da aboneliğini değiştirecek kişileri kapsayacak. 

GELEN ZAM KİMİ NASIL ETKİLEYECEK?

Söz konusu zam mevcut aboneleri etkilemeyecek. Ancak evine yeni doğalgaz bağlatacak olan kişiler, taşınacak olanlar ve faturasını ödemediği için sayası tekrar açılıp kapanacaklar ödeyecekleri doğalgaz ücretleri için 1 Ocak 2023 tarihinden itibaren yüzde 84,4 oranında zamlı tarifeden para ödeyecekler. Gelen zamdan sonra doğalgaz abone bağlantı bedeli ücreti 2 bin 135 liraya yükselirken doğalgaz güvence bedeli 1.352 liraya çıkmış oldu. Borcundan dolayı kapanan doğalgaz sayasını tekrar açtırma ücreti yani doğalgaz faturası açma kapama bedeli 2023 için ise 36 TL yerine artık 66 TL ödenecek.