EYT ile kaç günle emekli olunabilecek? SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı için rakamları açıkladı!

EYT düzenlemesinde geri sayım devam ederken Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun EYT’lilerin kaç günle emekli olabileceklerini açıkladı. SSK, BAĞ-KUR ve Emekli Sandığı için emeklilik prim gün sayıları kaç olacak?
EYT ile kaç günle emekli olunabilecek? SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı için rakamları açıkladı!

EYT düzenlemesine dair Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın çalışmaları devam ediyor. Aralık ayında TBMM’ye gelecek olan EYT yasası ile alakalı detaylar oldukça merak ediliyor. EYT’lilere uzun yıllardır yardımcı olan Sosyal Güvenlik Uzmanları içerisinde yer alan Özgür Erdursun konuya dair bazı değerlendirmeler yaptı. EYT yasasının çıkması durumunda kimlerin kaç günle emekli olabileceğini açıklayan Özgür Erdursun EYT’lilerin şimdiden hazırlık yapmaları gerektiğini söyledi.

EYT İLE KAÇ GÜNLE EMEKLİ OLUNABİLECEĞİNİ AÇIKLADI!

EYT düzenlemesine dair konuşan Özgür Erdursun, “ EYT’de artık Aralık ayını bekliyoruz. EYT konusu çözülecek. Bunu Çalışma Bakanı Vedat Bilgin söylüyor. Artık sonuca çok yaklaşıldı. Yıllarca anlattık bu meseleleri. Ancak tüm EYT’liler bir anda emekli olamayacaklar. Prim gün sayıları da emeklilikte yaş kadar önemli. SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı farklı farklı prim gün sayısı ile emekli olabilecekler. Bundan dolayı farklı uygulamalar görebileceğiz.” dedi.

Hizmet borçlanması ile eksik günlerin tamamlanabileceğini belirten Özgür Erdursun, “Emeklilik planlamasını EYT’lilerin yasa çıkmadan yapmaları gerekiyor. Prim gün sayısı eksik olan EYT’liler var. Onlar eğer hizmet borçlanması yapma hakları varsa bunu tamamlamalıdır. Bu şekilde eksik olan günler tamamlanır ve yasa çıktığında da emeklilik için prim tamamlama gibi bir sorunla karşılaşmazsınız. Mesela eksik günü olan erkekler 540 gün askerlik borçlanması yapabilirler. Bunun da karşılığı en az 37.271 TL’dir. Bu ödemeyi yaparak prim gün sayılarını 540 gün artırabilirler. Kadınlar ise tek çocuk için doğum borçlanması yaptıklarında en az 49.695 TL ödediklerinde 720 prim günü alabilirler. Kadınlar bu imkanı 3 çocuğa kadar kullanabilirler.” ifadelerini kullandı.

EYT düzenlemesi ile prim şartlarının ne olacağına dair de açıklama yapan Özgür Erdursun, “EYT yasası çıktığında prim gün sayıları ile alakalı olarak da karar verilmiş olacak. Eğer 8 Eylül 1999 öncesine dönülecekse SSK’lıların 5.000 prim gün sayısı ile emekli edilmeleri gerekiyor. BAĞ-KUR’da ise kadınların 7200, erkeklerin ise 9000 prim gününü tamamlamaları gerekiyor. Yaş haddinden emeklilikte ise SSK’lılarda 3600 prim günü, BAĞ-KUR’lularda 5400 prim günü aranacaktır. Bunlar EYT çıksa dahi belirli bir yaş şartı ile emekli olabilecekler.” şeklinde konuştu.