EYT'de çalışmalar tamamlandı! EYT'liler önce o paraları alacaklar sonra emekli olacaklar!

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın aylardır üzerinde çalıştığı EYT düzenlemesi çalışmaları tamamlandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’a sunulacak olan EYT düzenlemesine dair son kararı Erdoğan verecek. Peki EYT düzenlemesi ne getiriyor?
EYT'de çalışmalar tamamlandı! EYT'liler önce o paraları alacaklar sonra emekli olacaklar!

Türkiye’de milyonlarca vatandaş uzun yıllardır emeklilik için yaş şartını tamamlamadıkları için mağdur oluyordular. Seçim öncesinde EYT’lilere dair bir hükümetten beklenen hamle geliyor. EYT düzenlemesi ile alakalı olarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın çalışmaları sona erdi. Şimdi bu düzenleme önce Cumhurbaşkanı Erdoğan’a sunulacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan onay verirse düzenleme kanun teklifi halinde Aralık ayında TBMM Başkanlığı’na sunulup yasalaşması sağlanacak. Peki EYT düzenlemesinde hangi ayrıntılar var? EYT düzenlemesi ile yaşa takılan emeklilere hangi haklar veriliyor?

TEK FORMÜL OLACAK!

EYT düzenlemesine ilişkin gelen bilgilere göre tüm EYT’lileri kapsayacak şekilde tek formül üzerinden emeklilik hakkı tanınacak. Çalışanlar herhangi bir ayrıma tabi tutulmayacaklar. Tüm EYT’liler aynı haklardan yararlanıp emekli olabilecekler. Bazı EYT’liler yasa çıkar çıkmaz emeklilik hakkı elde edecekler bazı EYT’liler ise emekli olmak için beklemek zorunda kalacaklar.

STAJ MAĞDURLARININ SORUNLARI EYT’DE ÇÖZÜLMEYECEK

Staj mağdurları da EYT düzenlemesinde kendilerine bir imkan sağlanmasını talep etmiştiler ama onlar için EYT’de bir imkan sağlanmayacak. Staj süreleri emeklilikte sayılmayacak ve dolayısıyla 8 Eylül 1999 tarihi öncesinde staj yapan ama ilk sigortalılık tarihi bu tarihten sonra olanlar EYT’li sayılmayacaklar. Bu kişilerin stajları herhangi bir emeklilik avantajı sağlamayacak.

YASA ÇIKTIĞINDA 1,5 MİLYON KİŞİ EMEKLİ OLACAK 3 MİLYON KİŞİ BEKLEYECEK

EYT düzenlemesine dair yasama çalışmaları sona erip ilgili kanun değişikliği yürürlüğe girdiği an 1,5 milyon EYT’li emeklilik hakkı elde edecek. Ancak geri kalan yaklaşık 3 milyon kişi ise şartların karşılanabilmesi için beklemek zorunda kalacaklar. Onlar da kademe kademe belirli bir periyotta emeklilik hakkı elde edecekler. EYT’lilerin emekli olabilmeleri için bir başvuru süresi uygulaması yapılmayacak.

EYT’LİLER ÖNCE KIDEM TAZMİNATLARINI ALACAKLAR!

EYT’liler emekli olmadan önce kıdem tazminatlarını alabilecekler. Emeklilik hakkı elde edecek olan EYT’liler işlerinden ayrılarak kıdem tazminatlarını işverenlerinden alacaklar. Bunun için SGK’dan emeklilik hakkı elde edildiğine dair bir yazı alınıp işverene verilecek. İşveren ise zorunlu olarak kıdem tazminatını hesaplayıp EYT’li çalışana ödeyecek. Ayrıca yaş hariç emekli olmak için tüm şartları tamamlayanlar şu anda istifa ederek kıdem tazminatlarını işverenlerinden alabilecekler. İşverenlerin bu kıdem tazminatlarını ödememek gibi bir hakları olmayacak.