EYT'de kademeli yaş formülü! EYT'lilerin en düşük emekli maaşı belli gibi!

EYT düzenlemesi ile alakalı olarak 5000 prim günü ve 50 yaş ayrıntısı ortaya çıktı. EYT düzenlemesi ile emeklilik şartları neler olacak? EYT’liler en düşük ne kadar emekli maaşı alacaklar?
EYT'de kademeli yaş formülü! EYT'lilerin en düşük emekli maaşı belli gibi!

Türkiye’de milyonlarca vatandaş için EYT düzenlemesinin çok büyük bir önemi bulunuyor. Yıllardır büyük bir zorluk yaşayan EYT’liler haklarını almayı beklerken önemli sorunlar da yaşıyorlar. Emekli olmak için yaşlarının gelmesini bekleyen EYT’liler mecburi olarak çalışmak zorunda kalıyorlar. Ancak prim günlerini tamamlamış EYT’liler çalışmaya devam edip prim yatırdıkça emekli maaşları düşüyor. Çalışmadıkları zaman ise ailelerinin geçimlerini sağlayamıyorlar. Yaşanan tüm bu mağduriyetler için çözüm bekleyen EYT’lilerin gözleri, kulakları Çalışma Bakanlığı’na kilitlenmiş durumda.

5000 PRİM GÜNÜ VE 50 YAŞ AYRINTISI

EYT’liler şu anda Çalışma Bakanlığı’nın yapmış olduğu çalışmayı çok anlamlı bulmuyorlar. Sadece kendilerinden alınan hakların iadesini talep eden EYT’liler özel bir formül geliştirmenin gereksiz olduğunu belirtirken bu formüllerin kendilerini mağdur edeceğinden endişe duyuyorlar. Bundan dolayı da bir an önce haklarının iadesi isteniyor. Çalışma Bakanlığı da çalışmalarını bu yönde sürdürüyor.

SSK’lı EYT’liler 5000 prim günü ile emekli olma hakkı elde edecekler. Kadınlar için ise özel bir uygulama yapılması planlanıyor. Kadınlara EYT düzenlemesi ile 50 yaşında emeklilik imkanı sağlanmasına dair teknik detaylar görüşülüyor. Prim şartlarını sağlayan kadınlara emeklilik hakkı 50 yaşından itibaren verilecek. 50 yaş emeklilik için taban yaş olacak ve işe giriş tarihine göre kademe uygulanacak. Çalışma Bakanlığı tarafından belirlenecek kademe ile kadınlar 50-53 yaş aralığında emekli edilebilecekler.

Erkekler için ise emeklilik yaşının tabanı 54 olarak planlanıyor. Şu anda 60 yaşında emekli olabilen EYT’liler 6 yıllık bir avantaj elde edecekler. Erkekler için de Çalışma Bakanlığı bir kademelendirme yapacak ve işe başlangıç tarihine göre emeklilik yaşı 54 ile 57 arasında olacak. Teknik detayların kapsamı ise EYT yasası ile alakalı kanun teklifi ile ortya çıkacak.

EYT’LİLER EN DÜŞÜK KAÇ TL EMEKLİ AYLIĞI ALABİLECEKLER!

Emekli maaşları hesaplanırken sigortalının ödemiş olduğu primler esas alınıyor. Dolayısıyla herkesin emekli maaşı ayrı bir tutarda olabilecek. Primlerini daima asgari ücretle yatırmış bir EYT’li en düşük emekli maaşını alacak. Bu EYT’li şu anda emekli olsa alacağı maaş 3.500 TL olacaktı. Ancak yeni yılla beraber en düşük emekli maaşının 5.000 TL’ye çıkarılması planlanıyor. Bu doğrultuda EYT’lilerin de alacakları en düşük emekli maaşı 5.000 TL olacak.