EYT'de kritik tarih değişiyor! Kapsam genişliyor, emeklilik hesapları sil baştan!

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın hazırlıklarını sürdürdüğü EYT düzenlemesine deprem ayarı yapılacağı iddia edildi. Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun EYT’de kapsamın genişletilebileceğini iddia etti.
EYT'de kritik tarih değişiyor! Kapsam genişliyor, emeklilik hesapları sil baştan!

EYT düzenlemesi ile alakalı olarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nda hummalı bir hazırlık devam ediyor. Oluşturulan EYT masası en ince ayrıntıya kadar inceleme yaparak yeni bir düzenleme ortaya çıkarıyorlar. Artık EYT’de sona gelinirken bu düzenlemenin içeriğinde dair bazı önemli bilgiler kamuoyuna yansımaya devam ediyor. Konuya dair son iddiayı ise Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun açıkladı.

EYT’DE DEPREM DÜZENLEMESİ!

EYT düzenlemesinde kapsamın 8 Eylül 1999 tarihi olacağı açıklanmıştı. Bu tarihten önce sigortalı olan herkes EYT’li olarak değerlendirilecekti. Ancak 17 Ağustos 1999’da gerçekleşen Gölcük depreminin yakın bir dönemde olması yeni bir değerlendirme yapılmasını gerektirdi. Türkiye’nin nüfus yoğunluğunun en yüksek olduğu bölgede meydana gelen depremden dolayı işe girişlerin olmadığı, olsa bile kayıtlı hale getirilemediği ileri sürüldü. Bundan dolayı da EYT düzenlemesinde kapsamın 31 Aralık 1999 tarihine çekilebileceği iddia edildi.

EYT'de kritik tarih değişiyor! Kapsam genişliyor, emeklilik hesapları sil baştan!

DEPREM NEDENİYLE İŞE BAŞLAMA BİLDİRİMLERİ AKSADI

Konuya dair bir açıklaya yapan Özgür Erdursun, “8 Eylül 1999 tarihinde 4447 sayılı yasa çıktığında büyük depremden sadece 21 gün geçmişti. Marmara Bölgesi’nde o dönem insanlar canının derdine düşmüşlerdi. Yine o dönemde işe girişler o ortamda çok önemli değildi. İnsanların evleri yıkılmış, ailelerini kaybetmişler. İşe girişler ertelenmek zorunda kalındı. Çok sayıda iş yeri yıkıldı. İşe başlayacak çok sayıda vatandaş da işe başlayamadı. Fiilen çalışmaya başlayan olsa bile bu işe başlama tarihleri SGK’ya geç bildirildi. Bundan dolayı EYT düzenlemesinde kapsam genişleyebilir. Bu konuda büyük bir talep de var.” dedi.

31 ARALIK 1999 EYT'DE YENİ TARİH Mİ OLACAK?

Hükümetin gerekmesi halinde kapsam genişlemesi yapabildiğini hatırlatan Özgür Erdursun, “Benzer bir düzenlemeyi 3600 ek göstergede yaşadık. Başlangıçta sadece hemşireler, polisler, öğretmenler ve din görevlileri 3600 ek gösterge kapsamındaydı. Sonrasında toplumdan talep gelince kapsam çok daha genişletildi. EYT’de de kapsam 31 Aralık 1999’a çekilebilir. Çalışma Bakanlığı’nın yetkilileri de bu talepleri takip edip değerlendiriyorlar. Kişisel kanaatim ise bu EYT kapsamının 1999 yılının sonuna kadar genişleyeceğidir. EYT düzenlemesinde bu ayrıntıyı görebiliriz.” ifadelerini kullandı.