EYT'de yeni karar alındı! Borçlanma ile EYT'li olma imkanı kimlere veriliyor?

EYT düzenlemesinde askerlik borçlanması ve doğum borçlanması detayları belli oldu. EYT'li erkekler kadınlara göre daha avantajlı olacaklar. İşte hizmet borçlanmaları ile alınan kritik karar...
EYT'de yeni karar alındı! Borçlanma ile EYT'li olma imkanı kimlere veriliyor?

Milyonlarca vatandaş emekli olabilmek için EYT düzenlemesinin yasalaşmasını bekliyorlar. Hem Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan hem de Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin EYT düzenlemesinin Aralık ayında TBMM'de yasalaşacağını işaret ettiler. Ancak EYT'de hangi imkanlarla vatandaşlara emeklilik hakkı verileceği netleşmedi. Bu net bilgiler yasa teklifi TBMM Başkanlığı'na sunulduğunda belli olacak. 

HİZMET BORÇLANMASI KARARI!

EYT'de hizmet borçlanmasının iki açıdan çok büyük bir önemi var. Öncelikle şu anda EYT kapsamına giren ama prim eksikleri nedeniyle hemen emekli olamayacak vatandaşlar bulunuyor. Bu vatandaşlara hizmet borçlanması imkanı sağlanırsa bu borçlanma ile eksik primlerini tamamlayacaklar. Ancak ek olarak EYT'de borçlanma imkanı yer almayacak. Eğer EYT'li vatandaşın hizmet borçlanması yapma hakkı varsa bunu kullanabilecek. Eğer bu hakkı yoksa mecburen bu prim günlerini tamamlamak için çalışmaya devam edecek. 

EYT'de borçlanmanın asıl önemli etkisi şu anda yasal olarak EYT kapsamında olmayan vatandaşları kapsıyor. EYT'li olabilmek için 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalı olmak gerekiyor. Bu tarihten sonra ilk defa sigortalı olanlar ve kıl payı EYT'li olmayı kaçıranlar da borçlanma ile sigorta başlangıçlarını geriye götürüp EYT'li olmayı planlıyorlar. Ancak bu vatandaşlar için de EYT düzenlemesi ile borçlanma imkanı verilmeyecek. Yine yasal olarak bu borçlanma hakkı varsa kullanılabilecek. 

Borçlanma ile sigorta başlangıcının geriye götürülmesinde ise erkekler kadınlara göre daha avantajlı olacaklar. Askerlik borçlanması yapan erkekler prim eksikliklerini kapatabildiği günü sigorta başlangıçlarını da geriye götürebilecekler. Ancak burada çok önemli bir kural var. Sigorta başlangıç tarihinin askerlik borçlanması ile geriye götürülebilmesi için borçlanma yapan vatandaşın askerliğini ilk defa sigortalı olarak çalışmaya başladığı tarihten önce yapması gerekiyor. Eğer sigortası yapıldıktan sonra askere gitmişse o çalışan bu imkandan yararlanamayacak ve sigorta başlangıç tarihi değişmeyeceği için EYT'li de olamayacak. 

Kadınların doğum borçlanması esasında erkeklerin askerlik borçlanmasından daha etkili bir borçlanma modeli. Ancak kadınlar doğum borçlanması ile yalnızca prim gün sayılarını arttırabiliyorlar. Doğum borçlanması sigorta başlangıç tarihinde herhangi bir değişikliğe neden olmuyor. 3 çocuklu çalışan annelere devlet 6 yıllık borçlanma imkanı veriyor. Bu çalışan kadınlar da EYT'li olamayacaklar.

EYT ve emeklilik ile alakalı en güncel gelişmelerden haberdar olmak istiyorsanız mobil uygulamalarımızı yükleyebilirsiniz:

ANDROİD İÇİN TIKLAYINIZ

APPLE İÇİN TIKLAYINIZ