EYT'de yeni yaş şartı mı olacak? SSK'lılar ve Bağkur'lular bu koşullarda emekli olacaklar!

EYT düzenlemesi ile alakalı olarak son durum merak ediliyor. EYT düzenlemesinde yeni şart şartı olacak mı? EYT’liler hangi koşullarda emekli olacaklar? Sosyal Güvenlik Başuzmanı İsa Karakaş konuya dair açıklamalarda bulundu...
EYT'de yeni yaş şartı mı olacak? SSK'lılar ve Bağkur'lular bu koşullarda emekli olacaklar!

EYT düzenlemesi ile alakalı olarak gelinen son duruma dair yeni bilgiler merak ediliyor. Bunun yanında kamuoyunda bu düzenlemeye yönelik bazı iddialar da yer almaya devam ediyor. Bu iddialar arasında en dikkat çekici olanı ise EYT düzenlemesi ile EYT’lilerin emekli olabilmek için yeni bir yaş şartına tabi olacakları şeklindeki iddia oldu. Bu konuda Sosyal Güvenlik Başuzmanı İsa Karakaş açıklamalarda bulunarak bilgi verdi.

EYT'DE YENİ YAŞ ŞARTI MI OLACAK?

EYT düzenlemesine dair yeni bilgiler veren İsa Karakaş, “Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’ndan EYT ile ilgili olarak bir masa kurulmuştu. EYT’lilerin EYT yasasından önce de emeklilik koşulları farklı statülere göre değişiyordu. SSK’lılar için emeklilik koşulları farklı, Bağkur’lular için emeklilik koşulları farklı, Emekli Sandığı’na tabi olanlar için emeklilik koşulları farklı ve banka sandıklarına tabi olanlar için emeklilik koşulları farklı uygulanıyordu. Bunların tüm koşulları o masa tarafından ele alındı.

Normal koşullarda emeklilik ve yaş şartı ile emeklilik şeklinde iki tür emeklilik var. Bütün bunlara göre yeni projeksiyon hazırlandı. Bunların maliyet hesaplamaları yapıldı ve Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan yetkili isimler ile bir araya gelinerek işin tüm maliyet boyutları ele alındı. Dolayısıyla EYT ile alakalı olarak yapılan çalışma netleşti.” dedi.

EYT’lilere yaş şartı getirileceğine dair bir uygulamaya gidileceği şeklindeki iddiayı değerlendiren İsa Karakaş, “EYT çalışması artık tamamlandı diyebiliriz. Biz bu yaş şartı meselesi konusunda ne Çalışma Bakanı’ndan ne de Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan herhangi bir ima veya işaret görmedik. Eski Çalışma Bakanı EYT ile zaten 4,5 milyon kişinin emekli olacağını söyledi. Çalışma Bakanı Vedat Bilgin de bir açıklama yaparak EYT düzenlemesinden EYT’lilerin memnun olacağını açıkladı. 4,5 milyon EYT’linin emekli olacağının söylenmesi EYT’lilerin istediği şekilde bir yasa çıkacağı anlamına geliyor.” ifadelerini kullandı.

EYT’lilerin hangi koşullarda emekli olacağının artık üç aşağı beş yukarı belli olduğunu belirten İsa Karakaş, “EYT’lilerin artık hangi şartlarla emekli olacakları belli gibi. 8 Eylül 1999 öncesi hangi şartlarla emekli olma hakları varsa o şartlarla emekli olacaklar. Bende bir EYT’liyim. Emeklilik için ekstra bir şart getirilmesi EYT sorununu çözmez büyütür. Bunun için de en ideal çözüm bulunacaktır.” dedi.