EYT'liler için hesaplama yapıldı! Bu yöntemle 18 Bin TL kazançlı çıkacaksınız!

EYT düzenlemesine dair takvim daralırken emekli olmak için prim eksikliği olanlara borçlanma uyarısı yapıldı. Borçlanarak prim eksikliklerini giderecekler için peşin ödeme yapılmadan borçlanma yöntemini ünlü gazeteci Faruk Erdem açıkladı.
EYT'liler için hesaplama yapıldı! Bu yöntemle 18 Bin TL kazançlı çıkacaksınız!

EYT düzenlemesi için artık son aşamaya geçildi. Ay sonuna kadar bu düzenlemeye dair kanun teklifi TBMM Başkanlığına verilecek. EYT’de bazı prim koşulları olacak ve kapsam içerisinde olan bazı vatandaşların prim eksiklikleri bulunuyor. Prim eksikliklerini borçlanma hakları ile kapatacak olanlara ünlü ekonomi gazetecisi Faruk Erdem tarafından bazı uyarılarda bulunuldu.

EYT’lilerin borçlanmalarına yönelik çok önemli bilgiler veren Faruk Erdem, “EYT için borçlanırken asgari ücretin artacağını ve ödenmesi gereken borçlanma maliyetlerinin artacağını biliyoruz. Ancak burada bir yöntem var. Hemen para ödemesi yapmıyorsunuz. Aralık ayında başvurunuzu yapıp ödemenizi sonradan yapabiliyorsunuz. Bunun bir yöntemi bulunuyor.” dedi.

BORÇLANMA MALİYETLERİ NE KADAR?

Borçlanma maliyetlerinin nasıl hesaplandığını açıklayan Faruk Erdem, “EYT’de bazı prim koşulları olacak. Primleri eksik olanlar borçlanma ile bu eksikliklerini kapatabiliyorlar. Eğer borçlanma hakkınız varsa onu kullanabiliyorsunuz. Borçlanmada brüt asgari ücretin yüzde 32’si kadar ödeme yapılıyor. Yurt dışı borçlanmalarda ise bu oran yüzde 45’e çıkıyor. Burada borçlanma maliyetinde belirleyici olan asgari ücret oluyor.” ifadelerini kullandı.

PEŞİN ÖDEME YAPMADAN BORÇLANMA YOLU!

Peşin ödeme yapılmadan borçlanma yapılabileceğini açıklayan Faruk Erdem, “Borçlanma yapmayı düşünenler yani prim satın alacaklar şu anda imkan sahibi olmayabilirler. Bu parayı hemen ödemenize gerek yok. Primler borcun tebliğ tarihinden itibaren 1 ay içerisinde ödeniyor. Siz başvurunuzu yapıyorsunuz. Bu başvurunuz değerlendirilip size bir tebligat gönderiliyor. Bu tebligat tarihinden itibaren borçlanma tutarını ödüyorsunuz. Yani Aralık ayında başvurunuzu yaptınız ve bugünkü asgari ücretten hesaplanmasını istediniz. Zaten işlemler yapılıyor ve diyelim bir ay da bu işlemler sürdü. Size tebligat Ocak ayının ortasında geliyor. Ödemenizi ise Şubat ayının ortasına kadar yapmanız gerekiyor. Ödeme yapamazsanız herhangi bir cezası da yok. Sadece başvurunuz iptal edilir ve yeni başvuru yapmanız gerekir.” şeklinde konuştu.

BAŞVURU YAPANLAR KAÇ TL KAZANÇLI ÇIKACAK?

Aralık ayında başvuru yaparak borçlanma işlemlerini başlatanlar için maliyet hesaplamasını yapan Faruk Erdem, “Bugün askerlik borçlanması yapmak için başvurursanız aylık en az 2.070 TL ödemeniz gerekiyor. 18 aylık borçlanma yapacaksanız ödemeniz gereken tutar 37.273 TL oluyor. Eğer asgari ücrete yüzde 50 zam yapılırsa bu borçlanma tutarı 55.909 TL’ye yükselecek. Yani Aralık ayında başvuru yapıp borçlanma işlemlerini başlatmayanlar asgari ücrete yüzde 50 zam gelmesi halinde en az 18.636 TL fazladan para ödemek durumunda kalacaklar.” dedi.