EYT'lilere 2520 prim günü uyarısı! EYT çıksa bile emekli olmak için yıllarca bekleyebilirsiniz!

EYT düzenlemesinin yasalaşmasının ardından emeklilik planları yapanlara 2.520 prim günü uyarısı yapıldı. EYT'liler hangi hatayı yaparlarsa emekli olma haklarını kaybedecekler? EYT'lilerin emekli olabilmeleri için nasıl bir planlama yapmaları gerekiyor?
EYT'lilere 2520 prim günü uyarısı! EYT çıksa bile emekli olmak için yıllarca bekleyebilirsiniz!

EYT düzenlemesi için yapılan çalışmalarda artık son aşamaya gelindi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından EYT düzenlemesi üzerine aylardır hazırlık yapılıyor. Bu konuda Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan da görüş alındı. Kısa bir süre içerisinde EYT düzenlemesine son şekli verilerek Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a sunulacak. Ardından ise Aralık ayında TBMM'de yasalaşıp Ocak 2023'te de EYT yasası yürürlüğe girecek. Ancak bu süreç içerisinde EYT'lilerin belirli planlama yapmaları gerekiyor. Bazı ayrıntılara dikkat etmeyen EYT'liler emekli olamayacakları gibi emekli olmak için yıllarca beklemek zorunda kalacaklar. 

EYT'LİLERE 2.520 PRİM GÜNÜ UYARISI YAPILDI!

EYT’lilere prim günü uyarısında bulunan Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun, “Sosyal güvenlik sistemi içerisinde üç ayrı sigorta kolu bulunuyor. SSK, Bağkur ve Emekli Sandığı. Bunların hepsinin emeklilik koşulları farklı farklı. Peki 2 veya 3 sigorta kolundan prim gününüz varsa hangi sigorta kolundan emekli olacaksınız. SSK’lı olarak işe başlayıp öyle tamamladığınızı varsayalım. Orada sorun yok ve SSK’lı olarak emekli olabilirsiniz. Ancak SSK’lı olarak işe başladınız ama bir süre sonra memur olup Emekli Sandığı’na geçtiniz. Hatta sonrasında da memurluğu bırakıp işyeri açarak Bağkur’lu oldunuz. Peki hangisinden emekli olacaksınız. Bunun için SGK son 2.520 güne bakıyor.” dedi.

Emeklilik için son 2.520 prim gününe dikkat çeken Özgür Erdursun, “Emekli olurken devlet son 2.520 güne göre emeklilik koşullarını belirliyor. Bu da eksiksiz olarak 7 yıllık çalışmadır. Bu sürede en fazla hangi sigorta kolundan prim ödemişseniz oradan emekli olursunuz. EYT’lilerin işte tam da bu konuya dikkat edip planlamalarını ona göre yapmaları gerekir. SSK’lı olarak emekli olmak Bağkur’dan emekli olmaya göre çok daha kolay. Bunun için mümkünse son 1.261 gün SSK’lı olmak gerekiyor. Bağkur’lular açısından söylüyorum o zaman erkeklerde 9000 prim günü kadınlarda 7200 prim günü yerine 5000 prim günü ile emekli olunabilir.” ifadelerini kullandı.

EYT'LİLER EMEKLİLİK ŞARTLARINI AĞIRLAŞTIRABİLİRLER

EYT'liler emeklilik planlamalarında hata yapmaları halinde oldukça zararlı çıkabilecekler. Özellikle son 1261 prim gününe dikkat edilmesi gerekiyor. Hatta hizmet borçlanmaları ile kendi isteği ile sigortasını yatıran SSK'lılar bir anda kendilerini Bağkur şartları ile emekli olabilecek durumda bulabilirler. Bundan dolayı bir sosyal güvenlik uzmanından destek alınarak planlama yapılması uzmanlarca öneriliyor.