EYT'siz 1800 gün prim ve 10 yılla SGK'dan emekli olunabiliyor!

Emekli olabilmek için EYT hesapları yapan milyonlarca çalışan varken SGK’nın 1800 prim günü ile sağladığı emeklilik hakkı dikkatler kaçıyor. Peki kimler 1800 prim günü ile 10 yılda emekli olabilirler? İşte erken emekliliğin en özel yolu...
EYT'siz 1800 gün prim ve 10 yılla SGK'dan emekli olunabiliyor!

Türkiye’de milyonlarca vatandaş erken emeklilik hayali kuruyorlar. Uygulanan emeklilik sisteminde emekli olmanın şartları oldukça ağır olduğu için emeklilik hayalleri hep erteleniyor. EYT’liler dahi emekli olabilmek için yasal düzenleme yapılmasını bekliyorlar. Böylesine zor olan emeklilik konusunda SGK mevzuatında yine de uygun imkanlar bulunabiliyor. Özellikle 1800 prim günü ile getirilen emeklilik hakkı pek fazla bilinmiyor.

KİMLER 1800 GÜNLE EMEKLİ OLABİLİR?

SGK’nın 1800 prim günü ile emeklilik hakkı verdiği çalışanların bazı özel şartlarının olması gerekiyor. Yaşadığı sağlık sorunundan dolayı iş gücü kaybına uğrayan vatandaşlar 1800 prim günü ile emekli olabiliyorlar. Yaşanan iş gücü kaybı kalıcıysa bu vatandaşlar gerekli sağlık raporunu alarak emeklilik işlemlerini başlatabiliyorlar.

Malulen emeklilik de denilen bu durumdan yararlanmak için bazı şartlar aranıyor. Çalışanlar bu şekilde emekli olmak istediklerinde 1800 prim gününün yanında en az da 10 yıllık sigortalılık süresine sahip olmalılar. SGK’ya malulen emeklilik için başvurulan tarihte en az 5 yıllık primin yatırılmış olması gerekiyor.

1800 GÜNÜ OLMAYAN NE YAPACAK?

SGK malulen emeklilik için başvuru şartı olarak belirlediği 1800 prim günü için bazı esnetmeler yapabiliyor. Bu kapsamda prim günü yetmeyenlere borçlanma imkanı ile bu farkı kapatma hakkı veriliyor. Eğer borçlanma hakkı bulunuyorsa borçlanma yapılarak eksik primler tamamlanıyor. Bu primler 1800 güne tamamlandığında emekli olmak için vatandaş başvuru yapabiliyor.

MALULEN EMEKLİ OLMAYANLARA EK EMEKLİLİK FIRSATI!

Malulen emekli olamayan vatandaşlar için emeklilik hayalleri tamamen kapanmıyor. Bu vatandaşlar eğer yaşadıkları sağlık sorunları nedeniyle bir sağlık raporu alıp SGK’ye verirlerse engellilik tespiti ile emekli edilebiliyorlar. Bu konuda sağlık kurulu raporu alınmalı ve SGK’nın bunu onaylaması gerekiyor. Ardından engellilik nedeniyle vatandaşın emekliliğe sevki yapılıyor.

EMEKLİ MAAŞLARI NE KADAR?

Malulen emekli olanların emekli maaşları ödemiş oldukları primlerin seviyesine göre değişiyor. Yüksekten prim ödenmişse daha yüksek emekli maaşı alınabiliyor. Ancak asgari seviyeden prim ödemesi yapılırsa o zaman en düşük emekli maaşından emekli aylığı başlanıyor. Bunun güncel bedeli de 3.500 TL’dir.