FED 100 baz faiz artırımı yaparsa dolar kuru kaç TL olur? Selçuk Geçer dolar kuru tahminleri!

FED faiz kararı öncesinde ünlü ekonomist Selçuk geçer dolar kurunda olası değişimlere dair beklentilerini açıkladı. Dolar kuru ne kadar olur? FED faiz kararı dolar kurunu nasıl etkiler?
FED 100 baz faiz artırımı yaparsa dolar kuru kaç TL olur? Selçuk Geçer dolar kuru tahminleri!

Dünya ekonomisi yarın akşam açıklanacak olan FED faiz kararına kilitlendi. FED’in yapacağı faiz artırımının şiddeti piyasalardaki fiyatlamaları direkt olarak etkileyecek. Bu kritik karar öncesinde ünlü ekonomist Selçuk Geçer bazı değerlendirmelerde bulundu. Dolar kuru için 30 TL senaryosunun işleme girdiğini söyleyen Selçuk Geçer fiyat tahminlerini açıkladı.

DOLAR KURU TAHMİNLERİ!

Dolar kuruna dair tahminlerini açıklayan Selçuk Geçer, “FED ile alakalı beklentiler artık 75 baz puan üstüne çıktı. 75 ve 100 baz puan faiz artırımı artık piyasalarda yüksek faiz artırımı olarak değerlendiriliyor. Dolara olan eğilim artıyor. Türkiye’de dolar kurunun nereye gideceği merak ediliyor. Bana göre yakın vadede 18,80 TL üzerine çıkar. Sonrasında 19 TL’yi kırar ve en geç Ekim sonuna kadar 20 TL’yi görür.” dedi.

Dolar kurunun 35 TL’yi görebileceğini söyleyen Selçuk Geçer, “Özellikle Kasım ve Aralık aylarında dolardaki yükselişler daha da hızlanacak. 21 TL’nin üzerinde bir dolar kuru olacağı hem Cumhurbaşkanı tarafından hem de Merkez Bankası tarafından dillendirilmeye başlandı. Ancak ben o seviyelerde kalınacağına ihtimal vermiyorum. Sert bir yukarıya hareketten sonra bir geri çekilme olabilir. O sert yükseliş de 30 TL ile 35 TL arası olur. Sonrasındaki geri çekilme de 25 TL civarında olur. Bu da bir düşüş değil yükseliş demektir.” ifadelerini kullandı.

FED 100 BAZ PUAN FAİZ ARTIRIMI YAPARSA DOLAR KURU NE OLUR?

FED’in faiz kararının dolar kuruna etkisini değerlendiren Selçuk Geçer, “Tüm dünyada ciddi bir sıkılaşma var. FED faizleri bu şekilde agresif olarak artırıldığı sürece bütün dünyada para birimleri dolara karşı değer kaybeder. Türk lirası ise daha çok değer kaybeder. Eğer FED 21 Eylül’de biraz yanılıp da 100 baz puan faiz artırımı yaparsa dolar kuru bir anda 19 TL seviyesini aşar.” şeklinde konuştu.

Enflasyona dikkat çeken Selçuk Geçer, “Dünyada enflasyon önümüzdeki aylarda daha agresif şekilde yükselecek. Enflasyonda dünya esas yükselişi daha görmedi. Kış döneminde enerji fiyatlarındaki artışları göreceğiz. Bu enerji maliyetlerinin artışları ile gıda ürünleri de artışa geçecek. Dünyada gıda ürünlerinin fiyatlarında düşüş oldu ama bu fiyatlar yeniden artışa geçecek. Dünya ekstra bir enflasyon artışı ile karşılaşacak. Bundan Türkiye de etkilenecek. Enflasyon olar kurunun tetikleyicisi olacaktır.” dedi.

Not: Burada yer alan değerlendirmeler ilgili ekonomistin kişisel analizlerinden ibarettir. Yatırım yaparken bu çıkarımlarla hareket edilmesinin herhangi bir kazanç garantisi bulunmamaktadır. Haberimizde kesinlikle yatırım tavsiyesi verilmemiştir.