Fitch Ratings Türkiye için enflasyon, kredi ve büyüme uyarıları yaptı!

Türkiye ekonomisi ile alakalı olarak Fitch Ratings yeni değerlendirmelerde bulundu. Türkiye’de enflasyonun ne şekilde hareket edeceğini duyuran uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu büyüme tahminlerini de değiştirdi.
Fitch Ratings Türkiye için enflasyon, kredi ve büyüme uyarıları yaptı!

Türkiye ekonomisi ile alakalı olarak uluslararası kuruluşlardan yeni değerlendirmeler gelmeye devam ediyor. Yüksek enflasyon ortamında ithalat ve ihracat destekli büyüme gösteren Türkiye ekonomisine dair uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings yeni bir rapor yayınlandı. Bu raporda Türkiye ekonomisinin en büyük sorunu olan enflasyona dair de bir değerlendirme yer aldı.

ENFLASYONDA KESKİN DÜŞÜŞ OLMAYACAK

Fitch Ratings tarafından ilan edilen rapora göre enflasyonun öyle kesin bir şekilde düşüşe geçmesi mümkün olmayacak. 2023 yılında da yüksek enflasyon sorunu devam edecek. Daha sonraki yıllarda ise Türkiye’de enflasyon uygulanan ekonomi politikalarına göre düşebilecek. Bu açıklama ile hükümetin enflasyon planının gerçekleşmesinin zor olduğu da bildirilmiş oldu.

TÜRKİYE EKONOMİSİNDE BÜYÜME HIZI YAVAŞLAYACAK

Türkiye ekonomisi son 2 yıldır ciddi büyüme rakamlarına ulaşıyor. İthalat ve ihracat kalemleri artarken büyüme rakamları dünya ekonomileri arasında dikkat çekiyor. Fitch Ratings tarafından yapılan değerlendirmeye göre Türkiye ekonomisinin büyüme hızı 2023’te yavaşlayacak.

KREDİYE ERİŞİM ZORLAŞACAK

Kredi büyümesi açısından Türkiye’de risklerin olduğu belirtilen Fitch Ratings raporunda alınacak olan makro ihtiyati tedbirlerden dolayı 2023’te önemli gelişmeler olacak. Türkiye’de kredi büyümesi zayıflayacak. Gerek kişilerin gerekse de şirketlerin krediye erişimi zorlaşacak.

BANKACILIK SEKTÖRÜNDE KRİZ BEKLENTİSİ

Türkiye’deki bankalar hakkında da değerlendirme yapan Fitch Ratings, bankaların varlık kalitesinin riskli kalmaya devam edeceğini vurguladı. Bankaların karlılık görünümünde kötüleşme tahmini yapan kurum bu konunun büyük bir kriz nedeni olabileceğini bildirdi.

Dönem dönem Türkiye hakkında değerlendirmeler yapan Fitch Ratings bir süre önce Türkiye’nin büyüme tahminini yüzde 4,5 seviyesinden yüzde 5,2 seviyesine çıkarmıştı.