Hükümetin asgari ücret zammı planı belli oldu! Yeni asgari ücret için en kuvvetli ihtimal bu rakam!

Asgari ücret zammı ile alakalı olarak yeni gelişmeler yaşanmaya devam ediyor. Hükümetin asgari ücret planı ortaya çıktı. Bütçe teklifinde asgari ücret zammına dair çok güçlü bir işaret yer aldı. Asgari ücret zammı ne kadar olacak?
Hükümetin asgari ücret zammı planı belli oldu! Yeni asgari ücret için en kuvvetli ihtimal bu rakam!

Asgari ücrete ne kadar zam yapılacak sorusu son dönemlerde cevabı en çok merak edilen soru haline geldi. Bu konuda çok sayıda asgari ücret zammı hesaplaması yapılıyor. Ancak bu hesaplamalar net verilerle yapılmıyor. Yıl sonu enflasyon tahminlerine göre asgari ücrete yapılacak zam hesabı yapılıyor. Bugüne kadar ortaya çıkmayan çok önemli bir asgari ücret zammı detayı ortaya çıktı. Cumhurbaşkanlığı tarafından hazırlanıp TBMM Başkanlığı’na sunulan bütçe teklifinde kritik bir rakam paylaşıldı.

ASGARİ ÜCRET ZAMMI PLANI BELLİ OLDU

Hükümetin asgari ücret zammı planı bütçe teklifinde yer alan rakamlarla belli oldu. Buna göre 2023 yılı için hedeflenen bütçe gideri 4 trilyon 470 milyar lira, bütçe gelirleri ise 3 trilyon 810 milyar lira oldu. Bu bütçe teklifi içerisinde “İşveren sigorta prim desteği” kalemi de yer aldı. 2022 yılının bütçesinde 43,1 milyar lira olan işveren sigorta prim desteği 2023 yılında 68,1 milyar liraya çıkarıldı. Buna göre işverene yapılacak olan sigorta prim desteği 2023 yılında yüzde 58 oranında arttırıldı. Bu da asgari ücret zammı için fikir verdi. Asgari ücret zammının da bu oranlarda olacağı oldukça kuvvetli bir ihtimal haline geldi.

ASGARİ ÜCRET KAÇ TL OLACAK?

Asgari ücrete yüzde 58 oranında zam yapılması durumunda 5.500 TL olan miktar 8.690 TL’ye yükselecek. Asgari ücrete böylelikle 3.190 TL zam uygulanmış olacak. Yeni asgari ücret ise Ocak 2023’ten itibaren uygulanmaya başlayacak. Asgari ücretli çalışanlar zamlı ilk maaşlarını Ocak ayında alacaklar.

ASGARİ ÜCRET ZAMMI NE ZAMAN AÇIKLANIR?

Asgari ücret zammının ne zaman açıklanacağı da merak ediliyor. Bunun için bir süreç takip edilecek. Aralık ayının başında Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplanacak. Bu komisyon en az 4 toplantı yapacak. Bu toplantıların birinde ev sahibi işveren temsilcileri, birinde de işçi temsilcileri olacak. 4. toplantıda ise asgari ücret zammı kararı çıkacak. Ancak asgari ücretin ne kadar zamlanacağını Cumhurbaşkanı Erdoğan açıklayacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan alınan zam kararında değişiklik yapabilecek. Son nihai zammı ise Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Aralık ayının 20’sinden sonra açıklayacağı tahmin ediliyor.