Hükümetten açıklamalar geldi! Asgari ücret zammına yeni hesaplama!

Temmuz ayında maaşlara yapılacak olan zamlar ile alakalı olarak hesaplamalar yapılmaya devam ediliyor. En çok merak edilen ise asgari ücrete yapılacak olan ara zam oluyor. Asgari ücret Temmuz ara zammı yüzde kaç olacak?
Hükümetten açıklamalar geldi! Asgari ücret zammına yeni hesaplama!

Türkiye’de yüksek enflasyondan dolayı vatandaşlar zor bir süreçten geçiyorlar. TÜİK tarafından açıklanan resmi enflasyon ile vatandaşların günlük yaşamlarında karşılaştıkları enflasyon çok farklı olabiliyor. Enflasyon karşısında en çok değer kaybeden ücretlerden de birisi asgari ücret oldu. Enflasyon karşısında direnemeyen asgari ücrete yılda bir defa zam yapılması gerekirken ara zamlar iki yıldır gündeme geliyor. Bu yıl da Temmuz ayında asgari ücrete ara zam yapılması kesinleşti.

BAKANLAR AÇIKLAMA YAPTI!

Asgari ücret zammı hakkında hükümetten açıklamalar gelmeye devam ediyor. Asgari ücret zam pazarlıklarında koordinasyonu sağlayan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin Temmuz ayında asgari ücrete bir zam daha yapılacağını duyurdu. Bunun yanında Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati de asgari ücrete zam yapılmasına dair karar olduğunu kamuoyuna ilan etti. Bu karar ile beraber asgari ücret için zam hesaplamaları başladı.

İLK ZAM RAKAMI BELLİ OLDU!

Asgari ücret ile alakalı olarak telaffuz edilen ilk rakamı Çalışma Bakanı Vedat Bilgin en az 500 dolar olmalı şeklinde dile getirmişti. Ancak dolar üzerinden hesaplama yapıldığında işler karışıyor. Dolar kurunda ikili kur sistemi uygulanıyor. Ekranlarda yani bankalar arası piyasada yazılı olan dolar kuru ile herhangi bir dolar işlemi yapmanın imkanı yok. Bunun yanında serbest piyasada dolar kuru daha yüksek bir seviyede bulunuyor. Her iki kur üzerinden hesaplama yapıldığında asgari ücret ile alakalı olarak zam tahminleri belirginleşiyor.

İlk dolar kuru üzerinden hesaplama yapıldığında yani 19,88 TL’den 500 dolar hesaplamasında 10.000 TL’lik bir rakama ulaşılıyor. Gerçek piyasa olan serbest piyasada ise dolar kuru şu anda 21,36 TL’den işlem görüyor. Bu kur ile hesaplama yapıldığında 500 dolar 10.680 TL’ye karşılık geliyor. Temmuz zammının çok yüksek oranlı olmayacağı düşünülünce asgari ücret için 11.000 TL rakamı çok daha ön plana çıkıyor. Böylece net asgari ücrette yaklaşık 2.500 TL’lik bir zam uygulanmış olacak. Asgari ücret zammı Haziran ayında kesinleşecek.