Kamu bankalarının MİR kararı belli oldu!

ABD ve Avrupa Birliği Türk bankalarının Rusya’nın yerel ödeme sistemi olan MİR’den çıkmalarına dair talepte bulunmuştu. İş Bankası ve Denizbank MİR sisteminden çıkarken şimdi de kamu bankalarının bu konuda karar aldığı bildirildi.
Kamu bankalarının MİR kararı belli oldu!

Rusya’nın Ukrayna’ya karşı başlattığı ve devam ettirdiği savaş nedeniyle bu ülkeye karşı hem ABD hem de Avrupa Birliği çeşitli yaptırımları devreye sokmuştular. Bu yaptırımlar içerisinde Rusya ile olan bankacılık ilişkisini tamamen kesme de yer alıyordu. Ödeme sistemlerinden Rusya bankalarını çıkaran ABD ve AB aynı tavrı Türk bankalarından da talep etti.

KAMU BANKALARI MİR'DEN ÇIKTI!

Rusya’nın ödeme sistemi olan MİR ile Türkiye’de Rusya bankaları aracılığı ile ödeme yapılabiliyordu. Çoğunlukla Rus turistlerin kullandıkları bu ödeme sisteminden Türkiye’de ilk olarak İş Bankası ve Denizbank çıkmışlardı. Ardından ise gözler kamu bankaları Vakıfbank, Halkbank ve Ziraat Bankası’na çevrildi.

Kamu bankalarının MİR sisteminde çıkma yönündeki kararları ile alakalı olarak geçtiğimiz hafta Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yönetiminde bir toplantı gerçekleştirildi. Ancak bu toplantının ardından kamuoyuna olumlu veya olumsuz herhangi bir açıklama yapılmamıştı. Bloomberg bu konuda bir haber yayınlayarak detayların kamuoyuna yansımasını sağladı.

Bloomberg’in üst düzey bir Türk yetkilisine dayandırdığı habere göre Ziraat Bankası, Vakıfbank ve Halkbank’ın Rusya’nın ödeme sistemi MİR’den çıkma yönünde karar verdiler. Bu kararın Salı günü erken saatlerde alındığı ama kararın henüz kamuoyuna açıklanmadığı iddia edildi. Hazine ve Maliye Bakanlığı yetkililerinin ise konuya dair açıklama yapmaktan kaçındıkları aktarıldı.

ABD Hazine Bakanlığı geçtiğimiz günlerde bir açıklama yaparak dünyadaki finans kuruluşlarının MİR ile yeni anlaşma yapmamaları veya mevcut anlaşmaları geliştirmemeleri gerektiği konusunda uyarıda bulunmuştu.

Rusya Merkez Bankası tarafından geliştirilen ödeme sistemi MİR, Visa ve Mastercard dışında bir alternatif görevi görüyordu. Vakıfbank, Ziraat Bankası ve Halkbank bu sisteme dahil olmuştu. Ancak artık MİR sistemi üzerinden bu bankalar ödeme alamayacaklar.