Kara listede oldukları için kredi çekemeyenlere sicil affı geliyor!

Bankaların kara listesinde oldukları için kredi kullanamayanlara sicil affı geliyor. Sicil affı 2022 nedir? Kanun teklifine göre sicil affından nasıl yararlanılacak? Sicil affından yararlananlara bankalar kredi verecek mi?
Kara listede oldukları için kredi çekemeyenlere sicil affı geliyor!

Türkiye’de bankacılık sisteminde vatandaşların en çok zorlandıkları hususun çözümü için sicil affı geliyor. TBMM’ye AK Parti tarafından verilen 48 maddelik torba teklifte sicil affı da yer aldı. Verilen kanun teklifinde bir madde sadece sicil affına ve bu sicil affını ayrıntılarına ayrıldı. TBMM’de bu teklifin yasalaşması ile bankacılık sisteminde kara listede olanlar kendilerini kara listeden çıkarma imkanı bulacaklar.

KARA LİSTE NEDİR?

Bankalardan kredi kullananlar veya kredi kartı olanlar borçlarını zamanında ödememeleri durumunda haklarında yasal işlem başlatılıyor. Borçlarını ödeyemeyen vatandaşlar haklarında başlatılan yasal işlemin ardından kara liste adı verilen listeye alınıyorlar. Bu listeyi tüm bankalar görebiliyorlar. Vatandaş bir başka bankaya dahi giderek kredi veya kredi başvurusu yaparsa kara listede olduğu için talebi reddediliyor. Kara listede olan bir vatandaşa herhangi bir bankanın kredi vermesinin imkanı bulunmuyor.

SİCİL AFFINDAN NASIL YARARLANILACAK?

TBMM’de torba teklif ile sunulan kanun teklifinin mevcut şekliyle değişiklik yapılmadan yasalaşması halinde bankalara kredi ve kredi kartı borcu olan vatandaşlar bu borçlarını 1 Temmuz 2023 tarihine kadar öderlerse veya banka ile anlaşıp bu borcu yapılandırırlarsa sicil affından yararlanabilecekler. Bu işlemi yapan vatandaşların kara listede olmalarının bir önemi kalmayacak. Bankalar bu vatandaşlara kara listede değillermiş gibi kredi imkanı sağlayabilecekler. Kredi kartı başvuruları da onaylanabilecek.

KARŞILIKSIZ ÇEK İÇİN DE SİCİL AFFI

Verilen kanun teklifine göre sicil affı yalnızca kredi ve kredi kartı borçları için çıkmayacak. Karşılıksız çek, protesto edilmiş senet nedeniyle de kara listede olan vatandaşlar aynı işlemleri yaparak sicil affından faydalanabilecekler. 1 Temmuz 2023 tarihine kadar borçlarını ödeyen veya yapılandıran vatandaşların finansal sistemde karşılaştıkları tüm engeller ortadan kalkacak.

SİCİL AFFI NE ZAMAN ÇIKACAK?

Sicil affını içeren kanun teklifi TBMM Başkanlığı’na verildi. Komisyona gönderilecek olan bu teklif ardından TBMM Genel Kurulu’nda görüşülerek milletvekillerinin oylamasına sunulacak. Genel Kurul’dan geçen teklif yasalaşıp yürürlüğe girecek. Bu işlemlerin Ekim ayı içerisinde tamamlanması planlanıyor. Sicil affının yasalaşmasıyla beraber çok sayıda vatandaş borçlarını ödeyerek veya yapılandırarak kara listeden çıkıp bankacılık sisteminde kendilerine temiz bir sayfa açabilecekler.