Kasım ve Aralık ayına dikkat! Selçuk Geçer uyardı, dolar kuru bu fiyata çıkacak!

Ekonomiye dair en son gelişmeleri değerlendiren ekonomist Selçuk Geçer dolar kuruna ilişkin yeni değerlendirmelerde bulundu. Dolar kuru ne kadar olacak? Dolar kuru kaç TL’ye yükselecek?
Kasım ve Aralık ayına dikkat! Selçuk Geçer uyardı, dolar kuru bu fiyata çıkacak!

Türkiye ekonomisi küresel gelişmelerin de etkisiyle oldukça sancılı bir dönemden geçiyor. Türk lirası tüm tedbirlere rağmen dolar karşısında değer kazanamamaya devam ediyor. Bu gelişmeleri ünlü ekonomist Selçuk Geçer yorumladı. Selçuk Geçer dolar kuru ile alakalı olarak yeni tahminini de duyurdu.

TÜRKİYE’DEN PARA ÇIKIŞLARI ARTACAK

Türkiye’de para çıkışlarının hızlanacağını söyleyen Selçuk Geçer, “Japonya’da bile enflasyon 8 yılın zirvesine çıkmış. Japonya enflasyon yaratmak isteyen bir ülke. Onların en yüksek sınırı yüzde 3 oldu. Bizim enflasyon ile karşılaştırılmaz bile. FED tarafından bazı açıklamalar yapılıyor. Faiz artırımlarının devam ettirileceği açıklanıyor. Yüzde 4,5 faiz garanti artık FED tarafında. Hatta bunun üzeri dahi yüksek ihtimal olarak görülüyor. FED faizlerindeki artışlar ABD tahvil faizlerinin yükseleceğini gösteriyor. Bu da Türkiye gibi ülkelerden para çıkışlarını hızlandırıp dolar kurundaki artışları da ivmelendirecek.” dedi.

TÜRKİYE’DE FAİZ ENFLASYON ÇIKMAZI

Faiz ve enflasyon konusuna değinen Selçuk Geçer, “Dünyada faizlerin arttırılmasına rağmen enflasyon düşmüyor. Gelişmiş ülkelerde bunu görüyoruz. Bunu bizim bazı aklı evveller Türkiye faizleri yükseltmesine rağmen enflasyon bu seviyede kalıyor, kur artmıyor diye yorumluyorlar. Aslında hikaye o değil. Gelişmiş ülkelerde maliyet enflasyonu var. Bu ülkeler talep enflasyonunu devreye sokmamak için faiz artırımı yapıyorlar. Talep enflasyonu artmayacağı için sorun olmayacak. Bizde talep enflasyonu zaten yok. Türkiye’de sıkıntı büyümeye devam edecek. Faizlerle enflasyon arasındaki makas bu seviyede kaldıkça yüksek faizle kredi çekmek zorunda kalacaksınız. Onu da veren banka bulursanız.” ifadelerini kullandı.

DOLAR KURU TAHMİNİ

Dolar kuruna dair uyarı yapan Selçuk Geçer, “Avrupa daraldıkça bizim ihracat gelirlerimiz azalıyor. İthalat giderlerimiz ise azalmadığı için cari açık ortaya çıkıyor. Ödemeler dengesi krizi ile yaşadığınızda da dolar kurunda çok ciddi kırılmalar meydana geliyor. Kasım ve Aralık aylarına dikkat edin. Şu anda sadece enflasyonu baz alsak dolar kuru 30 TL’nin bir tık üzerinde olması gerekiyor. Buna ödemeler dengesi krizi eklendiğinde çok sert yükselişler göreceğiz. İnşallah dolar kurunda 5 Nisan 1994’te olduğu gibi bir durumla karşı karşıya kalmayız.” şeklinde konuştu.

TEYAKKUZDA OLACAĞIZ

Vatandaşlara uyarılarda bulunan Selçuk Geçer, “Dikkatli olacağız. Önümüzde çok riskli bir dönem var. Her an dolarda kırılmalar görebiliriz. Bu panik yapmamızı gerektirmiyor. Kasım ve Aralık aylarında teyakkuzda olacağız. Bu bir yatırım tavsiyesi anlamına gelmiyor. Al sat yaparak para kazanalım anlamına da gelmiyor. En büyük amacımız varlıklarımızı ayakta tutmak olmalı. Bu süreçte önemli olan para kazanmak değil varlıklarını muhafaza etmenizdir.” dedi.

Not: Burada yer alan değerlendirmeler yatırım kapsamında değildir. Haberimizde kesinlikle yatırım tavsiyesi verilmemiştir.