KKM'de sürpriz değişiklik! Faiz indirimi yapıldı, kazanç hesapları değişti!

Kur Korumalı Mevduat (KKM) Hesapları için önemli bir değişiklik yapıldı. Merkez Bankası'nın faiz kararının ardından bankaların KKM hesaplarına uyguladıkları faizde indirime gidildi. İşte KKM hesaplarına uygulanmaya başlayan yeni faiz oranı...
KKM'de sürpriz değişiklik! Faiz indirimi yapıldı, kazanç hesapları değişti!

Türkiye'de dolar kurunun sert şekilde yükselmesinin ardından uygulamaya sokulan tedbirlerin en önemlisi Kur Korumalı Mevduat (KKM) Hesapları olmuştu. KKM hesaplarının açılmaya başlandığı 22 Aralık 2021 tarihinde dolar kuruna etkisi sert olmuştu ve dolar kuru 18 TL'den 11 TL'ye kadar gerilemişti. Bu sistem vatandaşlara yüksek kazanç vaat ediyordu. KKM hesaplarına paralarını yatıranlar hem mevduat faizi elde ediyorlar hem de eğer dolar kuru mevduat faizi tutarından fazlaysa farkını alıyordular. Bu şekilde dolar almadan dolar yatırımı yapılabiliyor. 

MERKEZ BANKASI FAİZ KARARI İLE FAİZ İNDİRİMİ GELDİ!

Merkez Bankası tarafından alınan karar ile bankalar KKM hesaplarına Merkez Bankası'nın açıkladığı politika faizinin en fazla 3 puan fazlasına kadar faiz işletebiliyorlar. Eylül ayında politika faizinin yüzde 12'ye düşürülmesi ile KKM hesaplarında azami mevduat faizi yüzde 15 olmuştu. Merkez Bankası'nın dün açıkladığı Ekim ayı faiz kararı ile politika faizi yüzde 10,50'ye düşürüldü. Bu aynı zamanda KKM hesaplarında faiz indirimini beraberinde getirdi. Bugünden itibaren bankalar KKM hesapları için mevduat faizini yüzde 15'ten yüzde 13,50'ye düşürerek uygulamaya başladılar. 

KKM'DE PARASI OLANIN MEVDUAT FAİZİ KAZANCI AZALACAK!

KKM hesaplarında Türkiye'de yaklaşık 1 milyon ayrı hesap bulunuyor. Bu rakam içerisinde hem bireysel hem de kurumsal hesaplar yer alıyor. Tüm bu hesaplar için artık daha düşük mevduat faizi geliri elde edilecek. Bu aynı zamanda bankaların KKM maliyetlerini de azaltacak. Bankalar yüzde 13,50 faiz ile vatandaşların mevduatlarını alabilecekler. Aynı banka bu aldığı mevduatı kredi olarak müşterisine verirken en az yüzde 30 faiz uygulayacak. Aradaki fark ise bankanın kazancı olacak. 

KKM TOPLAM KAZANCI DEĞİŞMEYECEK!

KKM hesaplarında yapılan faiz indiriminin hesap sahipleri açısından şu anda bir etkisi olması beklenmiyor. KKM hesapları dolar kuruna göre kazanç hesaplaması yapılan bir sistemle işletiliyor. Dolar kurunun yükselişi ile elde edilecek kazanç faiz ile elde edilecek kazancın üzerinde oldukça hesap sahiplerinin gelirlerinde bir değişiklik olmayacak. Ancak dolar kuru farkı mevduat faizi kazancının altında kalırsa o zaman toplam kazanç azalabilecek. Şu anda dolar kurunda bir düşüş olması beklenmediğinden dolayı böyle bir risk bulunmuyor. Ancak dolar kuru düşerse KKM hesaplarına para yatırmak cazip olmaktan düşecek.