Kredi ve kredi kartı borçluları dikkat! Toplam borcunuzdan 2.500 TL siliniyor!

TBMM’ye verilen torba teklifte yer alan sicil affı ile alakalı olarak yeni detaylar ortaya çıktı. Bankalara kredi ve kredi kartı borcu olan vatandaşların bu borçlarının bir kısmı silinecek. Kimlerin, ne kadar borcu silinecek?
Kredi ve kredi kartı borçluları dikkat! Toplam borcunuzdan 2.500 TL siliniyor!

Türkiye’de bankalara kredi ve kredi kartı borcu olan milyonlarca vatandaş bulunuyor. Bu vatandaşların çok büyük bir kısmı da bankaların kara listesinde yer alıyorlar. TBMM’ye verilen torba teklifte bu vatandaşlar için çok geniş imkanlar getirilmesine dair bir kanun değişikliği de bulunuyor. Bu teklifin kabul edilmesi durumunda 10 milyon vatandaşın bankaların kara listesinden çıkmalarına imkan sağlanacak.

KARA LİSTE KABUSU SONA ERİYOR!

Bir kişinin bankaların kara listesine girmesi onun bankacılık piyasasında kilitlenmesi anlamına geliyor. Kara listede olan kişilere bankalar ne kredi veriyorlar ne de kredi kartı imkanı sağlayabiliyorlar. Hatta kara listede olan bir müşterinin mevcut kredi kartında limit artırımı bile yapılamıyor. Bu şekilde 10 milyon vatandaşın olduğu bildirilirken çıkacak olan kanun ile beraber bu kara liste tamamen silinebilecek. 1 Temmuz 2023 tarihine kadar bankalara olan kredi ve kredi kartı borçlarını ödeyenler veya yapılandıranlar kara listeden çıkarılacaklar.

2.500 TL’LİK BORÇ SİLİNECEK!

Verilen kanun teklifinde çok önemli bir kritik detay daha bulunuyor. Bankalar tahsil edemedikleri kredi ve kredi kartı borçlarını bir süre sonra oldukça düşük bedellerle varlık yönetim şirketlerine satıyorlar. Hatta toplam 1 Milyar TL’lik tahsil edemediği alacak bulunan bankalar bunları varlık yönetim şirketlerine 250 Milyon TL gibi bir fiyatla satabiliyorlar. Bu durumda borçlu müşterinin banka ile herhangi bir alacak verecek durumu kalmıyor. Ancak varlık yönetim şirketleri devraldıkları bu alacakları vatandaşlardan faizi ile beraber tahsil edebiliyorlar. TBMM’de sicil affı getirecek olan kanun teklifinde bu borçlara dair çok önemli bir değişiklik bulunuyor.

Varlık yönetim şirketlerine devredilen alacakların 2.500 TL’ye kadar olan kısmının ödenmemesi kanun teklifinde yer alıyor. Kredi ve kredi kartı borçlarından dolayı varlık yönetim şirketlerine borçlu olan vatandaşların toplam borçlarından 2.500 TL’ye kadar olan kısmı silinecek. Örneğin 10 Bin TL kredi kartı borcu olan bir vatandaş bu borcun sadece 7.500 TL’lik kısmından sorumlu olacak. 1 milyon vatandaşın bu şekilde bankalara olan borçları da ortadan kalkmış olacak.

Öte yandan torba teklifin yasalaşması ile beraber vatandaşların doğalgaz, elektrik, su, GSM gibi faturalardan dolayı icralık olan 2 Bin TL’ye kadar borçları silinecek. Bu şekilde de 3 milyon vatandaşın icra dosyası kapanacak.